RIJEČ STRUČNJAKA

Holivudski filmovi loše utječu na naše seksualne živote

26.07.2012 u 10:30

Bionic
Reading

Djeca koja odrastaju na holivudskim filmovima u kasnijim godinama postaju promiskuitetnija, ali i izloženija opasnim rizicima

Ako je vjerovati rezultatima najnovijeg istraživanja, holivudski filmovi iznimno loše djeluju na seksualne živote. Zašto? Čin seksa

prikazuju potpuno nerealno, a mnogim ljudima tijekom odrastanja upravo su holivudski filmovi glavni odgojni materijal u pogledu seksa.

Američki psiholozi proučavali su gledateljske navike 1.228 djece u dobi od 13 do 14 godina. Šest godina kasnije ispitivali su ih o njihovim seksualnim životima. Pokazalo se da su oni koji su odrastali na holivudskim filmovima, bili promiskuitetniji, nisu koristili prezervative i češće su prakticirali neobavezne seksualne veze.

Njihovo ponašanje nije začudilo psihologe s obzirom na to da se, primjerice, u takvim filmovima nikada ne vide glumci kako koriste kondome. Usto, glavni likovi koji su prikazani u pozitivnom svjetlu, često mijenjaju partnere ili partnerice te nerijetko prakticiraju i seks na jednu noć s potpunim strancima.

Iako su popularni, holivudski filmovi očito ne mogu biti materijal za seksualni odgoj. Psiholozi stoga savjetuju roditeljima, ali odgojnom osoblju da informiraju djecu u seksu te da im ukažu na nedostatke holivudskih filmova koji mogu biti vrlo privlačni, a samim time i potencijalno opasni za njihove seksualne živote.