RASTUĆI TREND

Zašto svaki četvrti par spava u odvojenim krevetima?

17.07.2012 u 12:56

Bionic
Reading

Spavanje u odvojenim sobama tradicionalno se smatra jednim od sigurnih znakova problema u vezi, no novo istraživanje došlo je do sasvim drugačijih zaključaka. Naime, sve veći broj parova odlučuje se na spavanje u odvojenim sobama, a znanstvenike je zanimao uzrok tog sve značajnijeg trenda

U novom istraživanju znanstvenici su uočili sve značajniji trend brojnih parova koji odlučuju ne spavati u istome krevetu. Naime, studija National Sleep Foundation otkrila je kako čak 25 posto parova spava u odvojenim sobama, drugim riječima, svaki četvrti par se odlučuje na odvojeno spavanje, piše Yahoo Match

Prema riječima znanstvenika, parovi koji se odluče na odvojeno spavanje o razlozima nerado govore, ali za većinu ljudi spavanje u odvojenim krevetima je praktična odluka. Dobar san i odmor gotovo je nemoguće dostići uz partnera koji glasno hrče, nemilosrdno se okreće po krevetu, ustaje se na zahod i po nekoliko puta tijekom noći ili pak uzima sve pokrivače u snu.

Iz tih razloga nerijetko se dogodi za jedan od partnera u potrazi za snom usred noći odlazi u gostinjsku sobu, dječju sobu ili pak na kauč, a mnogi koji spavaju odvojeno smatraju kako bi drugi njihovu vezu zbog toga najvjerojatnije ocijenili kao lošu.

Organizacija National Association of Home Builders kaže kako očekuje da će do 2015. godine čak 60 posto obiteljskih domova uključivati dvostruke spavaće sobe, upravo iz navedenih razloga.

'Važno je da parovi koji se suočavaju s ovim problemima te se odluče na odvojeno spavanje iskreno razgovaraju o razlozima nedijeljenja kreveta te da ne dopuste da na njih djeluje negativna društvena stigma, već trebaju biti inovativni i kreativni kako bi pronašli način koji njima najbolje odgovara', kaže njujorški psiholog Joseph Cilona.

No, dok odvojeno spavanje može biti rješenje određenim problemima, ta odluka ponekad nije najbolje moguće rješenje. Odvojeno spavanje može značiti da će se oba partnera bolje noću naspavati, ali odvojeni kreveti mogu narušiti romantiku i intimnost, pa se partneri trebaju jače potruditi kako se iskrice ne bi ugasile, savjetuju znanstvenici.