NEKA NOVA PRAVILA

Znanstvenici otkrivaju formulu zaljubljivanja

05.07.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Nova studija donosi nevjerojatna saznanja o ljubavi. Naime, kako tvrde znanstvenici, formula zaljubljivanja vrlo je jednostavna – ako se želite zaljubiti jednostavno neko vrijeme glumite osjećaje

Rezultati novog istraživanja održanog pod vodstvom psihologa Richarda Wisemana pokazali su kako glumljenje osjećaja privlačnosti povećava šanse da vas netko osvoji, a samim time i drastično povećavate šanse da se zaljubite u tu osobu.

Studija psihologa Wisemana tvrdi kako određeno ponašanje može izazvati i određene osjećaje i to u istoj mjeri u kojoj osjećaji izazivaju određeno ponašanje. Tako su znanstvenici usporedili dogovorene i brakove iz ljubavi te uočili kako osobe u dogovorenim brakovima često s godina osjećaju sve veću ljubav prema svome supružniku dok se je razina ljubavi između supružnika u konvencionalnim brakovima s godinama opadala.

Kako bi testirao teoriju da ponašanje utječe na emocije, profesor Wiseman sa Sveučilišta Hertfordshire održao je posebnu večer spojeva gdje je od potencijalnih partnera zatražio da se ponašaju kao da su već zaljubljeni. Tako se stotinu volontera koji su sudjelovali u istraživanju držalo za ruke, gledali su se u oči te šaputali. Nakon završetka istraživanja čak je 45 posto parova koji su glumili zaljubljenost izrazilo veliku želju da ponovno izađu na spoj s istom tom osobom.

'Ovo otkriće je nevjerojatno. Baš kao što se ljudi osjećaju sretnijima kada se prisile na osmijeh tako i pretvaranje da nam je netko privlačan automatski stvara emocionalnu vezu. Pretpostavljalo se kako emocije vode do određenog ponašanja, no rezultati istraživanja pokazali su da to funkcionira i u obratnom smjeru', kaže profesor Wiseman.

U zasebnom istraživanju doktor Robert Epstein s Harvarda detaljno je proučavao ugovorene brakove te onih iz ljubavi te je uočio zanimljive pojedinosti. Kako tvrdi u svome istraživanju, doktor Epsten, osjećaji ljubavi u gotovo polovici brakova iz ljubavi počinju blijedjeti nakon samo 18 mjeseci, a u dogovorenim brakovima ti osjećaji jačaju. Znanstvenici smatraju i kako je veza u dogovorenim brakovima čak dvostruko jača, a stručnjaci za veze tvrde kako su kod dogovorenih brakova svih faktori precizno razmotreni te je realno provjerena kompatibilnost partnerovih želja i ciljeva, a partneri u brakovima nastalima iz zaljubljenosti često su zaslijepljeni strašću te nisu razmotrene sve bitne činjenice, što je glavna razlika, piše Daily Mail