VRSAR

Vrući poljupci na Casanovafestu

29.06.2012 u 13:19

Bionic
Reading

Festival je započeo jučer poslijepodne neformalnom zdravicom svih gostiju koji su u Vrsar pristigli kako bi kroz vlastite umjetničke izraze slavili senzualnost, ljubav, erotiku, seksualnost. Za sve posjetitelje na rivi je od 18 sati upriličen raznovrstan afrodizijački gastro program

Kraj lipnja već je četvrtu godinu zaredom u prekrasnom istarskom Vrsaru rezerviran za festival ljubavi i erotike, Casanovafest. U šarmantnom i nepretencioznom duhu protekao je prvi festivalski dan u kojem smo na trenutke mogli osjetiti, gotovo i opipati Casanovino prisustvo na ulicama ovog iznimno lijepog istarskog gradića.

Festival je započeo jučer poslijepodne neformalnom zdravicom svih gostiju koji su u Vrsar pristigli kako bi kroz vlastite umjetničke izraze slavili senzualnost, ljubav, erotiku, seksualnost. Za sve posjetitelje na rivi je od 18 sati upriličen raznovrstan afrodizijački gastro program. Naime, u skladu s Casanovinim duhom, cilj festivala je posvećivanje svim osjetilimašto definitivno uključuje i erotične delicije koje će svakodnevno na rivi biti dostupne svima.

Prošle godine u sklopu festivala otvoren je Casanovin vidikovac čiji pogled puca na zapanjujući vrsarski arhipelag, a upravo je to bio glavni povod za dosjetku kako bi se ovogodišnje festivalsko izdanje moglo dodatno začiniti – pokazivanjem umijeća ljubljenja! Tako je jučer u 19 sati na Vidikovcu održano natjecanje u ljubljenju – svi su natjecatelji morali prezentirati svoje senzualne poljupce, a žiri u sastavu Bruno Šimleša, Antonija Novaković i Nikolina Ivezić odlučio je tko je u svom naumu bio najkreativniji, najsenzualniji, najstrasniji i – najuvjerljiviji. Od velikog broja prijavljenih na samo natjecanje i javno ljubljenje pristala su samo tri para, a svojim su poljupcima žiri i sve prisutne (vjerojatno i sami sebe) bez daha ostavili simpatični Nijemci Tina i Helmuth, bračni par sa zajedničkim stažem od čak 40 godina! Žiri je ostao zapanjen poljupcem koji je odavao snažnu bliskost, a uvjerljivosti je sigurno presudila i dugogodišnja praksa. Strast i ljubav ne priznaju granice ni godine, složio bi se sigurno i sam Casanova!

Na istom mjestu uslijedilo je inspirativno književno druženje voditelja Marka Pogačara i mlade spisateljice Antonije Novaković. Simpatična Antonija za svoj je rukopis prve pjesničke zbirke nagrađena nagradom Goran kao i Mostovima Struga 2008. godine, a

za zbirku kratke proze nagradom časopisa Vijenac i izdavačke kuće Algoritam za autore do 35 godina. Antonija je sve posjetitelje svojim hiperrealističnim tonovima direktno primorala na promišljanje odnosa, ljubavi, prepoznavanje svakodnevnih slika i simbola, kao i njihovo razumijevanje i integriranje u vlastite osobne mehanizme. Njeni stihovi i kratke priče, kao i interpretacija istih nisu nam dali puno prostora za bijeg i ignoriranje spontano i nesvjesno bili smo uvučeni u vlastito percipiranje i postavljanje svega onoga o čemu je autorica progovarala.

U 21 sat u Staroj školi otvorene su dvije izložbe: direktorica festivala Mariam Abdelghani ukratko je predstavila izložene radove i njihove autore. Izložbu 'Erotski plakati' pripremio je povjesničar filma i filmski kritičar Daniel Rafaelić, dok je umjetnica Nikolina Ivezić posebno za festival realizirala izložbu 'Autoportreti 2'. Riječ je o nastavku na njezin ciklus 'Autoportreti', u kojem ironizira i parodira vlastite osobne proporcije, i to upakirano u ženske 'uniforme' i crveno-ružičasti sladunjavi kolorit nabijen lažnom romantikom.

Prva festivalska večer završila je projekcijom filma 'Lucia i seks' jednog od najznačajnijih suvremenih španjolskih redatelja Julija Medema. Riječ je o sjajnom, inteligentnom, provokativnom ostvarenju u kojem se erotika isprepliće s tajnovitom fikcijom, a u fokusu su teme ljubavi, seksa i smrti.

Drugi dan Casanovafesta nastavlja se u kasnim poslijepodnevnim satima: od 18 sati sve posjetitelje očekuje Casanovin Gastro kutak na Rivi, a program počinje u 18.30 sati u hotelu Vista predavanjem Brune Šimleše autora popularne 'Ljubavologije' koji će svim posjetiteljima govoriti o svemu što je potrebno za savršenu ljubavnu vezu. U 20 sati uslijedit će književna večer sa slovenskom spisateljicom i publicistkinjom Vesnom Milek, a u 21 sat na rivi očekujemo i ekskluzivni dolazak samog Casanove! Program završava projekcijom španjolskog erotskog filma 'Veži me!' popularnog Pedra Almodovara u 23 sata u Staroj školi. Ukratko, postoji jako puno razloga da baš danas posjetite Vrsar i gotovo niti jedan da to ne učinite!