BAJKE SU KRIVE ZA SVE

Zašto se često razočaramo u ljubav?

10.05.2012 u 14:08

Bionic
Reading

Djeca čitaju bajke, odrasli gledaju filmove. Na kraju svi imamo iste poglede na ljubav i što bi ona trebala biti, ali istina je drukčija

Svi smo odrasli na bajkama koje su nas učile o ljubavi, odnosno o tome kako ljubav izgleda i kako se osjećamo kada smo zaljubljeni. Kada smo odrasli, nastavili smo upijati ljubavne bajke iz filmova, televizijskih serija i priča naših prijatelja i poznanika o savršenoj vezi. Rezultat je taj da imamo predodžbe o tome što je zapravo ljubav i kakva bi trebala biti. Evo nekoliko najčešćih krivih pretpostavki.

1. Ljubav vas upotpunjava

Potpuno pogrešno. Ljubav vas ne čini potpunom osobom, niti bi trebala. Naravno da je život ljepši i bolji kada nađete nekoga koga volite, ali ako čekate da vas neka osoba spasi od vas samih i vašega života, na krivom ste putu. Zapravo, vjerojatno ćete privući nekoga tko je u jednakom stanju kao i vi. Radite sami na tome da postanete potpuna i sretna osoba, a onda ćete početi privlačiti ljude koji su takvi.

2. Različitosti se privlače?

U jednu ruku, to može istina. Primjerice, ako ste u vezi s nekim tko je vrlo uredan, a vi ste jako neuredni, s vremenom ćete vjerojatno postati uredniji. Partner će na dobar način utjecati na vas. Različitosti koje su dublje, kao što su razlike u osobnosti ne mogu izrasti u dugoročno dobru stvar. Ako ste društvena i otvorena osoba, gotovo je nemoguće da ćete godinama trpjeti partnera kojem je vrhunac zabave gledanje TV-a na kauču. Ne morate biti kompatibilni u baš svakoj sitnici, ali važno je da ste u temeljnim stvarima barem slični.

3. Možete nekoga promijeniti

Koliko god nekoga voljeli, ne možete ga promijeniti ako on to ne želi sam. Pomirite se s činjenicom da će većina mana i stvari koje vas smetaju vjerojatno zauvijek ostati nepromijenjene. Ljudi se mijenjaju, ali samo ako to žele. Ako je partner ljubomoran, sitničav, zločest prema drugima - vrlo vjerojatno će takav biti cijeli život, koliko se god vi trudili.

4. Iz seksa za jednu noć će se izroditi vječna ljubav

Ovo je jedan od najrjeđih scenarija koji se može dogoditi u vašem ljubavnom životu. Većina žena vjeruje u to jer su vjerojatno previše puta vidjele takav film sa sretnim završetkom. Istina je da seksualna kemija nije isto što i ljubav. Muškarac se neće zaljubiti u ženu samo zato što je seks bio dobar. A ako će se taj netko ipak zaljubiti u vas, nije nužno da spavate zajedno prvu noć. Požuda se vrlo rijetko pretvori u ljubav.

5. Odmah ćeš znati da si upoznao/la srodnu dušu

Netko će vam se svidjeti čim ga vidite, a iz prvog razgovora ćete shvatiti da ga želite. Ipak, to nije isto kao i naći 'srodnu dušu'. Za to ipak treba proći neko vrijeme. Kada upoznate osobu sa svim manama, bolje ćete procijeniti želite li je trpjeti i radi li se zaista o ljubavi života. Kada vam se netko sviđa, pokazujete se u najboljem svjetlu, a to isto radi i druga strana. Tek nakon nekog vremena ćete znati odgovara li vam ili ne.