Ljubav i seks UČENJE LJUBAVI

Što nam odnos s roditeljima otkriva o nama?

  • Autor: tportal.hr
  • 3.5.2012 10:36:37
  • 3.5.2012 9:59:45

Koja je točno uloga roditelja u našem životu? Zašto je taj odnos toliko bitan? Kako naći mir s roditeljima koji nam nisu pružili ono što smo željeli? Odgovore na ta, ali i druga pitanja sinoć je pokušao dati Bruno Šimleša, autor 'Ljubavologije'

Obitelj nam može biti utočište u kojemu se osjećamo prihvaćeno i voljeno, kaže Šimleša, ali jednako tako može biti i pravi pakao jer je stvarnost konstantno drukčija od onoga što želi srce. Roditelji, ali i ostali članovi obitelji imaju veliku i važnu ulogu u životu svakoga od nas. No obitelji nisu savršene i iz toga znaju proizlaziti problemi.

Kako objašnjava Šimleša, roditelji svojoj djeci poruke prenose ne samo riječima, nego i osjećajima, mislima i djelima. 'Sve što kao roditelji osjećamo ili radimo utječe na djecu, čak i kada oni nisu izravni svjedoci tih djela', ističe autor 'Ljubavologije'.

Roditelji su naši prvi veliki životni učitelji i upravo oni, smatra Šimleša, trebaju nas naučiti najčešće one bolne lekcije: 'Roditelji na neki način stvaraju okvir kroz koji gledamo svijet.' Prema Šimlešinu mišljenju, roditelji su dobronamjerni, ali zagubljeni: 'Dobronamjerni su jer istinski žele pomoći sebi i drugima, ali su zagubljeni jer zapravo ne znaju kako to ostvariti.'

Veliki problemi nastaju kada roditelji ne znaju djeci pružiti osjećaj voljenosti i vrijednosti pa djeca odrastaju s neugodnim zaključcima o vlastitoj nevrijednosti, neželjenosti i nevoljenosti. 'To su, naravno, osjećaji koji nisu istiniti, ali ako ljudsko srce osjeća da nije vrijedno, onda šalje takve signale prema van i privlači iskustva koja mu to onda i potvrđuju', kaže Šimleša.

Kada čovjek shvati kako funkcioniraju ta pogrešna uvjerenja, kaže autor 'Ljubavologije', onda može početi vidati svoje rane i uistinu odrastati. 'Samo zato što vam roditelji nisu predali osjećaje o vlastitoj vrijednosti, ne znači ih sami sebi ne možete dati', tvrdi Šimleša. A učenje ljubavi prema sebi je proces koji zahtijeva vrijeme, trud i strpljenje. Pojašnjava da nikako nije dobro kriviti roditelje za sve probleme te da stvari treba prihvatiti takve kakve jesu, a tek onda na zdravim temeljima graditi ljubav prema samome sebi.

'Svaki će roditelj svojemu djetetu pružiti brojne izazove koji mu mogu poslužiti kao smjernice za sretan život. Od njih ćete dobiti prilike da nešto naučite, a o vama ovisi hoćete li te prilike i iskoristiti', poručio je Šimleša na svom osmom predavanju pod nazivom 'Ljubavologija u praksi'.

190564,190512 ,190219,188912
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više