PARTNER I OSAM PRIJATELJA

Koja je prava cijena prekida veze?

30.04.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Prekidom dugogodišnje veze ne gubimo samo partnera već i prosječno osam prijetelja, pokazalo je novo istraživanje

Znanstvenici su otkrili kako je zauzimanje određene strane te vaganje pozitivnih i negativnih strana prilikom prekida veze dugogodišnjih partnera jedan od najčešćih razloga zašto prijateljstva venu. Tako je čak svaka deseta osoba koja je sudjelovala u istraživanju internetske stranice HealBee.com priznala da su njihovi prijatelji zasićeni pričama o prekidu s vremenom prestali razgovarati s njima ili s njihovim nekadašnjim partnerom, piše Daily Mail.

Više od 27 posto osoba čak je priznalo da su u vezi ostajali dulje nego što su zaista htjeli jer su se bojali kako će se prekid odraziti na njihova prijateljstva. Chad Schofield, voditelj istraživanja, kaže: 'Kada se veza nađe pred raspadom, neizbježno je da se neki prijatelji nađu u unakrsnoj vatri, posebice ako je prekid buran i ružan. I dok smo tog trenutka koncetrirani na partnera i vezu koja je u krizi, većina ni ne primjećuje kako prekidom veze gubi i nekoliko prijatelja. Prijateljima ubrzo može dosaditi što se nalaze između nekada zaljubljenih partnera, posebice ako ih oni traže da odaberu stranu.'

'Iako možemo očekivati da ćemo izgubiti kontakte s osobama koje smo upoznali preko partnera, čini se da vrlo lako možemo ostati i bez prijateljstava koja su sklopljena puno prije početka veze, a upravo te prijatelje u trenutku pucanja veze trebamo najviše', dodaje Chad Schofield.

Osam prijatelja koje gubimo nakon prekida veze najčešće čine tri prijatelja koja smo upoznali preko partnera, zatim tri zajednička prijatelja te dva dugogodišnja prijatelja koja poznajemo i prije negoli je veza započeta. Ta dva dugogodišnja prijateljstva najčešće pucaju jer prijatelj više ne želi slušati o vašem prekidu ili je izabrao stranu vašeg partnera.

Od dvije tisuće ljudi koji su sudjelovali u ovome istraživanju, 31 posto njih danas žali zbog određenih postupaka koje su učinili za vrijeme prekida te smatraju da su upravo ti postupci utjecali na propast prijateljstva. 49 posto ispitanika kažu da su nakon prekida oni ili njihov partner jednostavno 'izbačeni' iz društva, a polovica ispitanika priznaje da su ih određeni prijatelji nakon prekida jednostavno počeli izbjegavati.

Nažalost, studija je pokazala i da čak svaka deseta osoba smatra da im prijatelji nisu pomogli u teškim trenucima. 'Tijekom i nakon prekida veze, doista trebamo svu moguću potporu, no kraj veze nas svejedno može natjerati da se osjećamo izolirano. Bez obzira na to koliku podršku obitelj i prijatelji pružali, nakon prekida ponekad moramo donijeti neke velike odluke koje će dugoročno utjecati na naš život te ponekad jednostavno ne možemo potpuno biti racionalni', kaže Chad Schofield.