KAD SE PRIJEĐE GRANICA...

Je li vam se dogodio emocionalni seks?

14.06.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Emocionalni seks – to je kad stalno mislite o kolegici s posla, šaljete dvosmislene SMS poruke i sate provodite u chatu s osobom s kojom niste u vezi. Umirujete se spoznajom da je to prijateljstvo u kojem nema seksa, ali to je samoobmana

Početak je uvijek bezazlen. Sprijateljite se sa seksi suradnicom i usput vam je da je nakon posla vozite kući. Na Facebooku se sprijateljite s bivšom djevojkom i počnete se intenzivno prisjećati prošlih dana. Uskoro shvatite da svaki slobodni trenutak provodite s tom osobom. Potpuno vas obuzima. Ni o čemu drugome više ne mislite i osjećate kako vam srce jače lupa kada vidite njezin SMS. Nakon dugog vremena, osjećate se puni života

No, postoji mali problem. U braku ste ili u dugotrajnoj vezi, niste bez obaveza. Sami sebe smirujete konstatacijom da to nije prevara, nego samo običan chat, nema tu seksa, samo ste prijatelji.

Ipak, nije to baš tako. Ok, nema seksa. Ili, JOŠ UVIJEK nema seksa. Ali imate emocionalnu vezu, koja može biti puno intenzivnija, senzualnija i zavodljivija od samog fizičkog seksa. To što vam se događa nazovimo – emocionalni seks.

Što je emocionalni seks?

Emocionalni seks je prijateljstvo koje se pretvorilo u odnos koji proizvodi osjećaj identičan romantičnoj ljubavi. Može se manifestirati na niz različitih načina – emocionalno, čežnjom, verbalno ili virtualno. Prijateljstvo se pretvara u emocionalni seks kada – pri pomisli na drugu osobu – naše žlijezde luče hormone koje stvaraju osjećaj ugode, zaljubljenosti. Kontakti s tom osobom polako se pretvaraju u neku vrstu ovisnosti.

Svi ti uskomešani osjećaji ne znače ono što ćete vjerojatno pomisliti – da vas je sudbina napokon navela na osobu koja vam je suđena, na ljubav vašeg života. To samo znači da je vaš mozak pod utjecajem hormona ljubavne ugode. Biokemičari su došli do zaključka da je učinak te kemije dvojak – ona nastaje kao reakcija na osobu i istodobno pojačava veze s njom. To se posebice odnosi na žene, koje proizvode više oksitocina – hormona koji stvara osjećaj privrženosti drugim osobama.

Emocionalni seks nije baš nedužan

Ali osjećaj koji hormoni proizvode toliko je ugodan da je teško čak i zamisliti da biste mogli prekinuti kontakt s takvim 'prijateljem' ili 'prijateljicom'.

Prije negoli se upustite u neki rizik – naprimjer, prije nego odlučite okončati svoju stabilnu, dugotrajnu vezu i započeti stvarni odnos s novim partnerom ili partnericom – važno je shvatiti što vam se zapravo događa.

Je li vaša platonska veza prešla granicu?

Ogromna je razlika između platonskog prijateljstva i odnosa koji je prešao granicu i prešao u sfere emocionalnog seksa. Prijateljstvo nema u sebi seksualne kemije ili privlačnosti. Svakako volite svoje prijatelje, ali o njima potajno ne maštate. Sve je jasno i otvoreno. Vaš stvarni partner može vam se u svakom trenutku priključiti.

Nasuprot tome, emocionalni seks mnogo je tajnovitiji i odvlači vam pažnju s vaše stvarne veze. Ako vodite tajne razgovore u kojima govorite stvari koje bi trebao znati samo vaš stvarni partner, ili šaljete kasnonoćne SMS poruke ('samo da znaš da mislim na tebe'), onda to više nije nevino prijateljstvo. Ako se uhvatite u seksualnim maštarijama o 'prijatelju' ili 'prijateljici', ušli ste u sfere emocionalnog seksa.

Možete koliko hoćete tvrditi da ste samo prijatelji na Facebooku, ili da je to samo nedužni flert, ali činjenice govore da ste dobili sve upozoravajuće signale da ste prešli tanku crtu koja vas dijeli od potencijalno opasnog odnosa.