'LJUBAVOLOGIJA U PRAKSI '

Kako konačno imati uspjeha u ljubavi?

19.04.2012 u 10:06

Bionic
Reading

Bruno Šimleša u prepunoj dvorani zagrebačkog kina Europa održao je osmo po redu predavanje 'Ljubavologija u praksi' za koje se, kao i uvijek, tražila ulaznica više

Ovoga je puta bilo riječi o vrlo popularnoj i čestoj ideji da sami svojim mislima i osjećajima možemo izazvati željene događaje, odnosno privlačiti željena iskustva.

'Knjige nas danas pokušavaju uvjeriti kako je moguće snagom svojih misli ili osjećaja utjecati na određene događaje. U teoriji to dobro izgleda, no u praksi je teško ostvarivo. Npr. ako vi ponavljate samima sebi da ste sretna, vesela i dobra osoba, to su sasvim u redu izjave. No ove nas tvrdnje neće uvjeriti da smo zbilja takvi. To je rješenje koje može opstati samo na kratke staze, jer opet ćemo se nakon toga naći sami sa svojim mislima i događajima. Rečenica 'Ja biram sreću' možda dobro zvuči, ali to je 'umjetni poticaj' koji ne može dugo trajati. Može nam dobro doći za podizanje samopouzdanja uoči npr. nekog poslovnog sastanka i sl. Privremeno se stvori osjećaj postignuća no to može čak potisnuti osjećaj frustracije', objasnio je Bruno Šimleša.

Šimleša se osvrnuo i na različite 'teorije' o tzv. prizivanju partnera u mislima.

'U nekim knjigama tako možemo pročitati da se ženama savjetuje da ostave dio ormara prazan ili kad ručaju da postave još jedan tanjur – odašiljući tako misao svemiru da su otvorene i spremne za ljubav. To je vrlo čudna ideja. Čak i kreiranje liste s osobinama koje želimo da naš partner 'ne drži vodu', no naravno ima smisla znati što želite, a obično partnere modeliramo prema roditeljima ili bivšim partnerima. No ono što nas prije nije zadovoljavalo ne znači da će nas suprotna stvar zadovoljavati. Najvažnije je jesmo li sami spremno dati ono što tražimo u tom odnosu. Ako npr. želimo iskrenog partnera, a sami nismo iskreni, iz toga se ne može razviti dobar odnos', smatra Šimleša.

Kako je objasnio, uvijek se treba koncentirati na ono što možemo dati.

'Umjesto princa ili princeze na bijelom konju, koncentrirajte se na ono što možete dati bez obzira radi li se o prijateljstvu, vezi, poslu. Budite svjesni i svojih kvaliteta. Tako prizivate ljude koji to mogu prihvatiti, ali svjesni su vaših negativnih karakteristika. Prilikom 'naručivanja' partnera u mislima, razmislite o prošlim vezama. Na njih treba gledati kao na iskustvo iz kojeg smo nešto novo naučili - shvatili smo što ne želimo. A i to je uspjeh. Ne možete imati uspjeha u ljubavi ako ne shvatite da ste imali uspjeha. Zato treba razvijati karakteristike koje želimo dati te stvoriti sebe kao osobu koja može živjeti ljubav', objasnio je Bruno Šimleša pozvavši sve na svoje sljedeće predavanje 'Ljubavologija u praksi' koje će se održati u 16. svibnja.