AVANTURA ŽIVOTA

Kako seks nakon razvoda može biti najbolji u životu

11.05.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon razvoda i prekida, koji svakome ostavlja emocionalne ožiljke, često je najveća iduća prepreka seks u novoj vezi. U dugim vezama naviknuli smo na jednu osobu i bojimo se hoće li nam intima funkcionirati s nekom novom osobom i kako ćemo se osjećati

Seksualna terapeutkinja Kristen Mark za Huffington Post izdvojila je šest stvari zbog kojih je seks s novom osobom nakon razvoda ili prekida odlična stvar za emocionalno i fizičko zadovoljstvo i zašto ga ne treba izbjegavati.

Probudite zaboravljene strasti

U lošim vezama, posebno kad obje strane shvate da je gotovo, seks je zadnji na listi prioriteta pa ljudi zaborave da su seksualna bića. Ako ste i pokušavali spasiti brak i dobili želju za seksom, a partner vas je odbio, samopouzdanje je sigurno palo još više. Seks nakon razvoda zato može biti oslobađajući i podsjetiti vas na zaboravljena zadovoljstva.

Leptirići u trbuhu dobar su znak
Usporedite seksualna iskustva

Istraživanja pokazuju da su zadovoljstvo u vezi i seks povezani. Ako ste nezadovoljni vezom, pada i želja za intimom i obrnuto. Stoga ćete se vjerojatno ugodno iznenaditi kad se prvi put nakon razvoda upustite u seksualni odnos s novim partnerom i otkriti da je seks drugačiji, nov, uzbudljiviji i bolji nego prije.

Radite ono što volite

Da li je vas je možda bivši suprug molio za neke seksualne igrice iako ste mu jasno davali do znanja da to nije za vas? Više se ne morate nositi s takvim situacijama. Nađite partnera koji ima iste seksualne želje i ideje, a stvari koje niste voljeli u braku jednostavno ostavite iza sebe i okrenite novu stranicu. Najbolji način da dobijete što želite je da otvoreno to i tražite. Nemojte okolišati, već budite iskreni, a ako zaključite da vam novi partner ne odgovara, krenite dalje.

Birajte vrijeme i mjesto

Više ne morate osjećati pritisak da morate imati seksualne odnose svaki put kad partner to poželi jer inače ugrožavate brak. Iako tako ne bi trebalo biti niti u jednoj vezi, žene često imaju osjećaj da moraju ispunjavati bračnu obavezu. Ako ste već osjećali taj pritisak, nakon razvoda zaista možete slobodno birati da li ćete se i kada seksati i nemojte ulaziti ni u kakve odnose dok sami to ne poželite i osjetite se spremnom.

Prisjetite se dobrih osjećaja

Kad se radi o osjećaju zadovoljstva, staro i provjereno pravilo govori da se jednoj osobi ne mora nužno sviđati što i drugoj. Također, što odgovara osobama u jednoj vezi, ne znači da će funkcionirati u nekoj drugoj. S novim partnerom morate komunicirati jer ćete samo tako znati kakva je osoba i postaviti pravila koja vrijede u novoj vezi. Jedan od najuzbudljivijih dijelova nove veze i seksa je da dopustite partneru da istraži vaše tijelo te da vi istražite njegovo.

Leptirići u trbuhu

Antropologinja i znanstvenica Helen Fisher kaže da je kemija osobito važna i zaslužna za osjećaj zadovoljstva u novoj vezi, čemu uvelike pridonose hormoni testosteron i estrogen. Oni pojačavaju seksualnu želju i osjećaj ljubavi. Novi svijet i uzbuđenje zbog njega pojačavaju aktivnost dopamina u mozgu koji je povezan s energijom, motivacijom i elanom. U isto vrijeme serotonin se spušta i tako se osjećamo poželjnijima no inače i želimo seks. Koktel seksi osjećaja stoga je još jedna pozitivna stvar koja se događa u novoj vezi, posebno nakon dugih brakova.