SABOTERI UŽITKA

Šest razloga zbog kojih ne uživate u seksu

20.03.2012 u 09:09

Bionic
Reading

Vodite redovito ljubav, ali ne uživate u seksu. Postoji niz malih i velikih, fizičkih i psihičkih razloga koji utječu na vašu sposobnost da uživate u seksu, kaže američka seksologinja dr. Logan Levkoff. Proučite šest najčešćih razloga

1. Jednostavno niste spremni
Da biste doista uživati u seksu, tijelo mora biti spremno, dakle ne samo mentalno ili emocionalno, nego fizički i biološki. Prije nego što uopće žena može doživjeti orgazam, tijelo joj prolazi kroz ciklus spolnih odgovora tijekom kojeg se

uzbuđuje, genitalije i dojke pune krvlju, povećava se napetost mišića, a vagina vlaži i širi. Grudi i klitoris bubre, a usmine se šire, govoreći zapravo: 'Ja sam spremna!' Međutim, većina žena ima spolni odnos prije nego što dođe do te točke, a tijelo tada govori 'Čekaj, malo više predigre, molim. Ne još!' Ako tu poruku ne komuniciramo svom partneru, nećemo svoj seksualni užitak dovesti do maksimuma. Predigra nije ženski kapric, nego nužna biološka potreba. Ako žena nije dovoljno uzbuđena, odnos neće biti ugodan kako bi mogao biti.

2. Osjećate krivicu
Seksolozi ponavljaju da je uz kožu, mozak naš najveći seksualni organ. Ako mozak nije u raspoloženju za seks, teško ćete u to stanje natjerati tijelo. Možda najveći razlog naše nemogućnosti da se u potpunosti uključimo i uživamo u seksu leži u višegodišnjim nezdravim i konfuznim porukama o ženskoj seksualnosti. Ako su vam u djetinjstvu ispirali mozak pričama o 'lošim djevojkama' vjerojatno ste natopljeni nekim suptilnim ali toksičnim porukama o ženskoj seksualnosti. Namjerno ili nenamjerno naučili ste živjeti s dvostrukim seksualnim standardima. Naučili su vas da nije dobro da želite seks i da u njemu ne trebate uživati. Nažalost, demoniziranje ženske seksualnosti i dalje je prihvatljiva praksa u društvu. Osjećaj krivnje i stid zbog seksa onemogućava užitak. Morate se prestati stidjeti zbog seksa i doći ćete lako do točke strasnog užitka.

Za dobar seks morate se i sami potruditi
3. Vaš vas partner ne pali
OK, nitko ne želi biti taj koji će to izgovoriti, ali ako ne uživate u seksu, možda niste stvarno zainteresirani za osobu s kojom imate spolni odnos. Možda je on sebičan ljubavnik, a možda su upitne njegove higijenske navike. Koji god razlog bio, ako vas partner ne uzbuđuje i seks će biti mlak. Naravno, uvijek postoji šansa da vaš nedostatak interesa nije toliko ekstreman: možda ste se posvađali ili ste ljuti na partera. Razmislite o svojoj vezi ako vas seks s partnerom ne zadovoljava.

4. Imate negativnu sliku o vlastitu tijelu
Lako je ne voljeti svoje tijelo kad smo u medijima bombardirani savršenim (i digitalno obrađenim) tijelima i licima. No ako vam je neugodno u vlastitoj koži do mjere da ne možete uživati u seksu, trenutak je da se ozbiljno zabrinete. Ako vam je samopouzdanje nisko, nije vjerojatno da ćete se izboriti za sebe u spavaćoj sobi i izvan nje. Ne možete očekivati od partnera da učini da se osjećate vrijedno ako se sami tako ne doživljavate.

5. Zgnječio vas je stres
Stres može opustošiti vaš libido, ali istodobno je orgazam odličan način oslobađanja od stresa. Tjeskoba koju izazivaju problemi na poslu, u obitelji, domu, financijske brige (lista može biti duga) može sabotirati vašu želju da imate seks i odvariti vas s puta da doživite orgazama (Ne zaboravite, orgazam je izvrstan lijek protiv stresa).

6. Zdravstveno stanje ometa vas u punom užitku
Ponekad ne možete uživati u seksu zbog niza zdravstvenih stanja. Hormoni: u različitim fazama života dolazi i do kemijskih promjena u našem tijelu. Estrogen i testosteron variraju tijekom trudnoće, dojenja, menopauze i hormonske kontracepcije. Oseka i plima hormona može uvelike utjecati na našu sposobnost da se uzbudimo i uživamo u seksu.

Cirkulacija
Slab protok krvi (osobito protok krvi u zdjelicu i genitalija) može utjecati na libido. Uzroci mogu visok krvni tlak, pušenje i dijabetes.
Kronični problemi
Neke žene pate od vulvodinije (kronične dugotrajne boli stidnice koje karakterizira peckanje, žarenje, iritacija ili svrbež ženskih genitalija) i vaginizma (neugodnog osjećaja stezanja vanjskog dijela zbog čega je nemoguć seksualni odnos).

Ako spadate u neko od ovih kategorija, sigurno niste sami. No pravo je pitanje: što ćete napraviti? Možete li riješiti probleme u vezi? Hoćete li posjetiti liječnika da provjerite što je uzrok? Koji god bio razlog vašeg seksualnog nezadovoljstva, morate se sami potruditi. Ako želite dobar seks, morate se i sami potruditi, zaključuje dr. Logan Levkoff u Huffington Postu.