MOĆAN AFRODIZIJAK

Znate li kakve žene privlače muškarce?

19.03.2012 u 08:31

Bionic
Reading

Žene koje dobro zarađuju prije su nosile stigmu i sramile se svojih visokih primanja, no ekonomisti i demografi upozoravaju da su muškarci sve spremniji odreći se svoje titule hranitelja obitelji

Žene koji zarađuju puno s pravom su ponosne na svoja primanja, ali i dalje često vjeruju da će to preplašiti muškarci umjesto da im zbog toga budu privlačne kao potencijalne partnerice. One misle da će zbog svog uspjeha izgledati opasno i zato su neke žene osmislite mehanizme maskiranja, piše Time

No iako su prije veća primanja bila neka vrsta stigme za žene, sada se pokazuje da slobodne žene koje više zarađuju imaju prednost na bračnom tržištu. U veljači ove godine Hamilton Project koji prati trendove u primanjima i životnim perspektivama, pokazao je da je porasla stopa braka kod žena koje puno zarađuju.

Prije dvije godine profesorica demografije sa Sveučilišta u Wisconsinu Christine Schwartz navela je u časopisu American Journal of Sociology da muškarci sve više traže partnerice koje će u braku same vući svoj dio ekonomskog tereta i da su se za njih spremni natjecati.

Mnogi muškarci spremni su ustupiti svoju ulogu hranitelja obitelji. Prošle je godine profesor ekonomije Ran Abramitzky sa Sveučilišta u Stanfordu u suradnji s dvoje europskih kolega, objavio studiju koja sugerira fascinantan uvid u promjenu muške uloge u obitelji. Promatrajući demografske podatke francuske populacije nakon Drugog svjetskog rata otkrili su da su muškarci u regijama koje su pretrpjele veće stope smrtnosti (i stoga imale manje muškaraca) imali veće mogućnosti da se ožene. Abramitzky kaže kako ga je iznenadilo koliko je tržište braka fleksibilno i kako se brzo muškarci prilagođavaju demografskim promjenama.

Sad kada su žene spremne postati glavne hraniteljice u većini obitelji, ovo istraživanje sugerira da će se muškarci jednako prilagođavati i pokušati ostvariti prednost ženeći se s partnericama visokih primanja. Muškarci su jednako spremni priženiti se kao i žene, a život im sada daje priliku da to učine. Dakle, žene, postignite najviše što možete, kupite mu piće, i kažite mu čime se doista bavite.