LJEPOTICE I ZVIJERI

Zašto cure vole opake tipove

07.03.2012 u 12:01

Bionic
Reading

Mamine princeze uvijek osvoje neke bitange. Novost je da za tu vječnu istinu postoje znanstvena objašnjenja

Žene vole zločeste dečke – svatko od nas zna primjere koji mogu potvrditi tu izreku. Ponavljamo je toliko često da je pomalo i dosadila, ali čini se da postoji znanstveno utemeljenje koje ju potvrđuje.

Tip muškarcakojeg odlikuju samodopadnost i narcizam, impulzivno ponašanje te sklonost manipulaciji opisuje se psihomodelom poznatim pod imenom 'tamna trijada'.

Koliko god to neprivlačno zvučalo, žene tu kombinaciju osobina često povezuju s muževnošću i sposobnošću da se bude dobar otac djeci. Kao posljedica, žene koje traže ljubav i žele djecu usmjerene su na zločeste dečke.

Znanstvenik Peter Jonason, koji je uspostavio 'tamnu trijadu', objasnio je da je James Bond odličan primjer zavodnika s prilično dvojbenom osobnošću. 'Često je osoran, narcisoidan i voli isprobavati nove stvari kao što su ubijanje ljudi i zavođenje novih žena', komentira Jonason.

On je odabrao 200 studenata sa Sveučilišta New Mexico i podvrgao ih testu osobnosti. Ispitivao je njihovo uklapanje u model 'tamne trijade' te njihove seksualne sklonosti, navike i naginju li brzim, površnim vezama.

Rezultati pokazuju da muškarci koji u većoj mjeri posjeduju te osobine imaju više partnerica i više kratkotrajnih veza. Drugo istraživanje, provedeno na čak 35.000 ispitanika iz 57 zemalja, nedvojbeno je pronašlo vezu između 'tamnog trojstva' i uspjeha kod žena. Znanstvenik David Schmitt sa Sveučilišta Bradley potvrdio je: 'To je jednako u svim kulturama: takve osobine muškarca omogućit će mu veći broj uglavnom kratkotrajnih veza.'

Također, utvrdilo se da su najuspješniji oni muškarci kod kojih su problematična svojstva blago izražena – kada su naglašenija, žene postaju opreznije i zaziru od veze s takvim čovjekom.

No postoji utjeha za dobre dečke: njih djevojke radije biraju za trajnije veze pa će na kraju ipak oni odnijeti prevagu i – djevojku.