KAD PRORADE INSTINKTI

Zašto muškarce privlače žene u crvenom?

29.02.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Želite biti privlačne muškarcima? Samo odjenite nešto crveno jer, kako pokazuje najnovije istraživanje, muškarci su ludi za tom bojom

Najnovije istraživanje pokazuje kako kod muškaraca veću pažnju bude žene koje nose crvenu odjeću. Crvena ih boja, pojašnjavaju stručnjaci, potiče na seks, strast i plodnost, a sve su to instinkti zabilježeni u genetskom kodu, piše Journal of

Experimental Social Psychology

'Mnoge ženke primata poput čimpanzi i pavijana u razdoblju plodnosti imaju crvena lica. Takva lica rezultat su djelovanja hormona i krvnih stanica, a crvena boja daje mužjacima znak kako je vrijeme da krenu u akciju', pojasnio Adam Pazda, psiholog sa Sveučilišta Rochester u New Yorku.

Znanstvenici vjeruju da se slična situacija događa i kod ljudi. Već su prijašnja istraživanja pokazala kako su muškarcima privlačnije žene u crvenoj odjeći. 'To ne mora nužno biti crvena haljina ili neki drugi seksi odjevni predmet. To može biti i obična pamučna crvena majica', istaknuo je Pazda u časopisu ScienceNow.

Kako bi razumjeli takvo ponašanje muškaraca, Pazda i njegovi kolege proveli su jednostavan pokus u kojemu je sudjelovalo 25 muškaraca. Njima su pokazane fotografije žena. Na svakoj fotografiji je bila jedna žena – u bijeloj ili crvenoj majici. Muškarci su potom odgovarali na pitanje za svaku ženu – je li ona zainteresirana za romansu, odnosno za seks.

Očekivano, muškarci su žene u crvenim majicama opisali kao žene koje su otvorenije za seks. Njih doživljavaju kao one koje neće previše komplicirati jer su i one strastvene te žele i same doživjeti seksualno iskustvo.