ZRELOST I ISKUSTVO

Što smo u tridesetima naučili o seksu?

20.02.2012 u 07:18

Bionic
Reading

Prošlo je vrijeme razigranosti, eksperimenata i avantura – iskusniji smo, oprezniji i zahtjevniji. Evo što ljubav u tridesetima razlikuje od mladenačkih ljubavi

Žene su naučile misliti da vrijeme nije na njihovoj stvari, no mudre među njima znaju da to nije istina. Ljepota je dar, ali iskustvo je blagodat. S trideset i nešto naše emocije postaju zrelije, znamo i razumijemo više. Možda više nemamo sposobnost izgubiti glavu zbog svakog muškarca na kojeg naletimo, ali smo u stanju bolje procijeniti je li neka veza vrijedna naše energije, našeg vremena, naših emocija.

U seriji tekstova u kojima se radi inventura spoznaja o ljubavi koje svatko od nas stječe u različitim desetljećima života, Huffington Post zadatak prenošenja iskustava trideset-i-nešto-godišnjaka povjerio je njujorškoj sveučilišnoj profesorici Jill Di Donato, koja sebe opisuje kao ženu koja je došla do sredine tridesetih i nije u vezi.

'Nakon šest godina zajedničkog života, partner me iz čista mira ostavio zbog druge žene. I tek godinu i pol kasnije bila sam sposobna sagledati što mi se doista dogodilo. Dugo sam zamjerala bivšem što me napustio u dobi kada je većina mojih prijateljica u stabilnim vezama. No vrijeme liječi rane i daje lekcije: bez njega bila bih manje svjesna što je to što želim i gdje je točka nakon koje ne želim tolerirati. Ne želim uvrijediti nikoga od dvadeset i nešto, ali ne bih se mijenjala s njima', zaključuje Jill Di Donato i navodi svoju listu spoznaja o ljubavi do kojih je došla na polovici četvrtog desetljeća života.

Veza ne znači sreću
Jeste li ili niste u vezi – to ništa ne govori o vama. I nisu svi koji žive u paru sretni. 'Bilo je trenutaka u životu kada sam se pokušala uvjeriti da je moja veza sve ono što mi je u životu trebalo, ali trebalo mi je puno vremena da spoznam veliku razliku između udobnosti i sreće. Kad sam postala iskrena prema sebi, shvatila sam da najbolje veze imaju vrlo neugodne periode. Uvjeriti sebe, svoje prijatelje i obitelj, pa i partnera, da ste sretni kada to niste, traži puno truda i napora. A tu je energiju bolje uložiti u nešto drugo', zaključuje Jill Di Donato.

Na početku mora ići lako
Kada ste na početku veze, ne bi smjelo biti problema, no mudre žene toliko su navikle analizirati sve živo da je čak i u prvim danima teško odoljeti da tu sposobno primijenimo i na novu ljubav. 'Odolite iskušenju da odmah sazovete hitan sastanak prijateljica kako biste analizirali šest riječi koje je napisao u SMS-u, što je neka cura napisala na njegovom Facebook zidu ili zašto danas nije nazvao. To je čisti gubitak vremena. Ako morate ulagati nadljudske napore da doprete do njega; ako je stalno zauzet i često vam ne može odgovoriti; ako je muka i napor bilo što konkretno dogovoriti; ako laže zbog gluposti – vjerojatno je da će svi ti simptomi s vremenom postati samo još gori. A tada ćete biti puno jače emotivno vezani. Ako je već početak pun problema i teškoća, ozbiljno razmislite o povlačenju.

Seks nije mjerilo veze
Svi smo iskušali čaroliju novog seksa na početku veze – kada sve ključa od strasti, a muškarac čini da se osjećate željenom, lijepom i voljenom. Sve to praćeno je eksplozivnim orgazmima i cjelonoćnim nježnostima.

'Mnoge žene, među koje se i sama ubrajam, lako će pobrkati intenzivnu seksualnu vezu s emotivnom bliskošću', zaključuje Di Donato. 'No u mom iskustvu seks igra važnu ulogu u emocionalnom vezanju za krive muškarce, što na kraju dovodi do nezadovoljavajućih veza. Mnoge žene misle da je ključ veze u seksu, ali to nije točno. Seksualna kemija zamutit će vam pogled, a neće izgraditi kvalitetan odnos. Odličan seks ne može biti nadomjestak za ostale važne stvari u vezi – naprimjer sposobnost da se zajedno smijete, ili da stvarno nazove onda kada je rekao da će nazvati.

Odličan seks ne može biti nadomjestak za ostale važne stvari u vezi
Ako se čini da nije za vezu – onda stvarno nije
Ah, ti fantastični tipovi koje nitko ne može osvojiti. Šarmantni su, seksi, uvijek znaju što treba reći, mogu vas čak navesti da zajedno maštate o budućnosti. Žene vole neosvojive muškarce, no vezanje uz takve partnere može iscrpiti vašu emocionalnu energiju, ponekad i vaš novac, a u najtežim slučajevima to može biti rizik za vaše zdravlje.
'Sada, kada sam zagazila u tridesete, mogu jasno prepoznati muškarce koji nisu za vezu. Ipak, i tada im je teško odoljeti', kaže Jill Di Donato. 'Još uvijek često smišljam argumente koji će pokazati da će postati sposobni za vezu, no jedini ispravni potez je izbrisati njegov telefon iz svog imenika, blokirati ga na Facebooku i prestati izlaziti u njegov omiljeni bar. Što si prije priznate istinu, to će vam biti lakše. Svijet je pun prikladnijih muškaraca, ali nećete ih biti sposobni primijetiti dok ste usredotočeni na onog kojeg ne možete imati.'

Brak nije pothvat
Ono što razlikuje danas trideset-i-nešto-godišnjakinje i one prethodnih generacija jest da više ne doživljavaju brak kao konačni životni cilj. Ako se u nekoga zaljubite, to je dobar razlog za brak. Ako se to ne dogodi, ostat ćete izvan veze i vjerojatno ćete sasvim lijepo živjeti. 'Ne kažem da brak nije važan. Čak i moje razvedene prijateljice kažu da nikada nisu zažalile zbog braka – posebno ako su im te veze podarile djecu – i kažu da su ih godine zajedničkog života svakako trajno obilježile. Ali više nije potrebno biti u braku da bi se nešto dokazalo', kaže autorica.

Mlađi muškarci su odlični ljubavnici
Često se govori kako su žene u tridesetima i muškarci u dvadesetima odlični parovi za seks. Budući da je to teza bez provjerenih dokaza, ne bi bilo loše da je se sami potrudite iskušati. 'Kada mi je bilo dvadeset i nešto, palio me seks na jednu noć', piše Di Donato. 'Za mene je to bio način da unaprijedim svoje umijeće zavođenja i seksualne vještine. Danas, kada mi je deset godina više, takve avanture izgubile su čaroliju. Buđenje u nepoznatom krevetu mi je krajnje odbojno – kao da su me ubacili u McDonalds, dok inače naginjem osmišljenoj organskoj prehrani.

Ali seks s mlađim muškarcem – da, to je zanimljivo. Još uvijek je malo tabu, a to me uzbuđuje. Mlađi muškarci su dragi i privrženi, topliji od svojih starijih, ciničnih kolega.
Naravno da tu postoji i faktor nezrelosti, no to ne mora nužno biti loše. Možda mlađi dečki iz vas izvuku skrivenu razigranost, za koju ste mislili da je davno nestala.
Za mene seks s mlađima ima mnoge prednosti – i fizičke i mentalne. Mnoge moje prijateljice se ne slažu – ali nitko ih ne tjera da spavaju s njima.'

Muški prijatelji su važni
'Neka od najvažnijih prijateljstava u mojem životu bila su s muškarcima. Nalazim da su te veze važne na puno različitih razina i bitno različite od mojih odnosa sa ženama. Dečki, među ostalim, imaju sjajne savjete o odnosima s muškarcima. Također, često im dajem savjete o ženama i ne možete zamisliti koliko su im potrebni. Kad sam otkrila da moj bivši petlja s dugom ženom, moj muški prijatelj mi je rekao da ga izbacim iz svog života bez odlaganja.

Dobri muški prijatelji također će vam biti stalan podsjetnik da nisu svi muškarci isti i da je uokolo velik broj njih koji zaslužuju naše povjerenje i naklonost.'