KADA STRAST NESTANE

Što sigurno ubija seks u spavaćoj sobi?

12.02.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Mnogi dugogodišnji parovi nađu se u naizgled bezizlaznoj situaciji niskoga libida te smanjene želje za seksom. No razloga za paniku nema jer se želja za seksom brzo može vratiti i poboljšati i mijenjanjem određenih navika - prvo treba detektirati u čemu je problem

Prepuni svakodnevni rasporedi, stres, svakodnevni obiteljski problemi, ali i oni na poslu, neki su od glavnih ubojica strasti u vezi. Ako i vi i vaš partner u posljednje vrijeme osjećate da vam želja za seksom kopni, vrijeme je da nešto poduzmete.

Stres
Opće je poznato da stres utječe na mnoge aspekte života, pa tako i na onaj seksualni. Posebno su osjetljive žene koje dugo vremena žive pod utjecajem stresa. Takav način života može znatno oslabiti njihov libido. Naime, stres pojačava lučenje tzv. negativnih hormona koji ubijaju seksualnu želju. Rješenje ovog problema je vrlo jednostavno – treba uporno i marljivo raditi na opuštanju, a preporučuje se meditacija, vježbe disanja, autogeni treninzi te šetanje.

Nefunkcionalna veza
Za razliku od muškaraca, žene seks vežu uz emocije. Ako u vezi postoji problem i ako se žena ne osjeća emotivno sigurno, trpjet će njezin libido. Posljedica toga će biti loš ili čak nepostojeći seksualni život. Rješenje problema jest otvoren razgovor između partnera. Ako se veza može popraviti, popravit će se i njezin libido, a samim time i seksualni život obaju partnera.

Želja za djetetom
Premda mnogi parovi toga nisu ni svjesni, želja za bebom može imati negativan utjecaj na seksualni život. Naime u slučaju želje za začećem vođenje ljubavi može postati vrlo stresan i mehanički čin. U tom slučaju mnogi muškarci pate zbog straha da neće uspjeti. Taj negativan učinak brzo nestaje ukoliko se par uspije opustiti.

Samopouzdanje
Samopouzdanje je ključno za mnoge stvari u životu, a presudnu ulogu ima i u seksualnom životu. Oni koji se osjećaju sigurno i dobro u vlastitoj koži, imaju i snažniji libido te bolji seksualni život. Oni koje muče kilogrami i drugi umišljeni ili stvarni problemu ne uživaju toliko u blagodatima seksa. Rješenje je očito: poraditi na vlastitom samopouzdanju, a koristi će se osjetiti na mnogim životnim područjima.

Dosada

Premda je prekrasno i nakon nekoliko desetljeća još uvijek biti zaljubljen u istu osobu, 20 godina provedenih zajedno može biti poprilično učinkovit ubojica strasti u vezi. Višegodišnji parovi su do tada već gotovo sve isprobali, vidjeli i zasitili se. No to ne znači da se tome trebate prepustiti, već uključite maštu, ne dopustite da upadnete u rutinu i ne zaboravite da se pritom i zabavite.

Poslovne obaveze
Problemi na poslu, dugi radni sati, nedovoljna količina novca i slični problemi jako su dobar preduvjet da seks iz vaše spavaće sobe nestane na duže vrijeme. Probleme nekada ne možemo izbjeći, kao ni stres koji donose sa sobom, no njihovu razornu moć se ublažiti razgovor s partnerom ili partnericom. Dijeljenje problema pomoći će vam da se opustite i lakše dođete do problema, a iskreni razgovor će vas zbližiti i sigurno neće udaljiti od seksa.

Obiteljske obveze
Baš kao poslovne, i obiteljske obveze mogu nas toliko okupirati da potpuno smetnemo s uma bilo kakvu akciju u spavaćoj sobi. Nemojte dopustiti da sav teret oko kućanstva i djece obavlja jedan partner. Umjesto toga da jedan radi, a drugi odmara, podijelite obaveze, obavite sve što je potrebno, a preostalo slobodno vrijeme posvetite jedno drugome.