POLOŽAJ NAS OTKRIVA

Što poza u kojoj spavate govori o vašoj vezi

21.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Način na koji spavamo donekle otkriva našu osobnost, odnos koji imamo s partnerom, a možda i budućnost veze

Američki stručnjak za san i spavanje dr. Samuel Dunkell, koji se bavio vezom između omiljenih poza za spavanje i odnosima u vezi, tvrdi da položaj u kojem spavamo najbolje govori o tome kakva je veza koju imamo s partnerom, kako se međusobno slažemo i koliko će veza potrajati.

Najčešće poze u vezi

Parovi koji spavaju o ovoj pozi samostalni su, ali i spremni na kompromise
Ako oba partnera spavaju na boku, okrenuti jedno prema drugome, dodirujući se jednom nogom, to znači da se radi o energičnom paru koji uživa u tome što je zaokupljen brojnim stvarima. Istina, ne provode dovoljno kvalitetnog vremena skupa, barem ne onoliko koliko bi htjeli, ali su im zato rijetki zajednički trenuci slađi.

U klasičnoj pozi žlice parovi spavaju ne samo u prvom stadiju veze, već i kasnije ako su tradicionalni tipovi. Osoba koja spava s vanjske strane voli štititi svoju partnericu ili partnera od problema, dok je osoba s unutrašnje strane obično osjetljivija i ne smeta je što ne kontrolira situaciju. Klasični partneri koji tako spavaju daju jedno drugome podršku i u krevet nikad ne idu ljutiti.

Par u kojem jedna osoba spava na boku, s rukom prebačenom preko partnera, obično je veza samostalnih tipova, ali spremnih na kompromise. Možda se ne slažu oko političkih pitanja, religije i spuštanja daske na zahodskoj školjci, ali kad je ljubav u pitanju, tu sve nesuglasice prestaju.

U vezi u kojoj partneri spavaju okrenuti leđima nešto možda ipak ne štima

Osobe koje spavaju na suprotnim stranama kreveta, leđima okrenute jedna prema drugoj,
obično su ili praktične osobe kojima je samo potrebno dosta prostora ili su pak emocionalno jako udaljene i nešto u njihovoj vezi definitivno ne štima.

Dr. Dunnell vjeruje da, kad uđemo s nekim u vezu, odmah zauzimao položaj žlice ili zagrljaja koji je najčešća poza u prvih tri od pet godina braka. S vremenom, kako veza postaje sigurnija, zauzimamo jednu od četiri glavne individualne poze, kralja, mirotvorca, kontrolora i maze. Tad većina parova održava međusobni kontakt povremenim dodirivanjem tijekom noći.

Najčešći individualni položaji spavanja

Kralj: Spava na leđima sa rukama sa strane. Ova poza otkriva najviše kože, što upućuje na visoku razinu samopouzdanja, ali i manju količinu arogancije. No, loša strana im je da su možda dijelom prikriveni narcisi, pa bi komplimenti i pažnja koju vam poklanjaju mogli biti kratkoga vijeka. To su često ekstrovertirane osobe koje na život gledaju s pozitivnije strane, vesele su prirode i voli biti u središtu pozornosti. Također vole upoznavati nove ljude i nova mjesta, a nisu mu strani ni izazovi kao ni nova iskustva, u ili izvan kreveta, sasvim je svejedno. Novac im je veliki motivator, pa su takve osobe najuspješnije u poslovima za koje je potreban velika količina energije, kao što su gluma, prodaja, mediji.

'Kralj' je samopouzdan, pomalo arogantan i pomalo narcisoidan
Mirotvorac: Spava na boku, s malo svinutim koljenima, u polu-fetus pozi, što je i najčešća poza za spavanje koja sugerira da se radi o opuštenoj i vrlo društvenoj osobi. Imaju sposobnost se sa svima se dobro slagati i snalaze se u većini situacija. Izbjegavaju sukobe i skloniji su kompromisima. Za njih su najbolje profesije u kojima je pravednost jedna od važnijih odlika, kao što je sudački posao.

Kontrolor: Spava na trbuhu s rukama najčešće iznad glave i kod njih je sve vezano uz kontrolu. Te osobe vole u svim situacijama držati sve konce u svojim rukama, kako u krevetu, tako i izvan njega. U krevetu su k tome skloni dominaciji, a u vezama su također oni ti koji odlučuju o svemu.

Maza:
Spava na boku s koljenima povučenim do prsiju i glavom nagnutom prema naprijed, a ta prava pozicija fetusa otkriva da se radi o osjetljivoj i ranjivoj osobi. Osobe koje spavaju u ovom položaju su sklone izražavanju osjećaja, vjerni su partneri koje imaju sklonost  sve organizirati oko osobe s kojom su. Izuzetno su emocionalne, osjetljive i umjetnički nastrojene i imaju intenzivne veze s partnerima. No, neki znaju biti i izrazito opsesivni, a to se vidi i dok spavaju jer tada grle jastuk ili plahte. Tim osobama najbolje odgovaraju umjetnička zanimanja jer im novac ne predstavlja veliku motivaciju u životu.

Lijeganje i ustajanje u isto vrijeme važno je za stabilnost braka

Još nekoliko zanimljivosti o vezama i spavanju

Parovi koji zaspu i probude se u isto vrijeme imaju veće šanse da im brak bude dugovječniji, uvjeren je dr. Dunkell. Prema tvrdnjama parova koji liježu i ustaju u približno isto vrijeme, 94 posto njih je zadovoljno svojim vezama, a 30 posto onih koji nemaju iste navike spavanja žalilo se da žive u nesretnoj zajednici.

Neka su istraživanja pokazala da 74 posto žena i 62 posto muškaraca često odlazi u krevet samo da se grli i mazi, a kod parova koji imaju blisku i sretnu vezu ta brojka se penje i do 94 posto.

Tri četvrtine osoba optužuje partnere da im u snu kradu prekrivače. Žene to smatraju kardinalnom greškom jer 83 posto žena koristi prekrivač više zbog težine i osjećaja sigurnosti koju im on pruža nego zbog topline. Četiri od pet žena i trojica od četvorice muškaraca priznaju da su navikli spavati na određenoj strani kreveta te da to rade čak i kad spavaju sami u krevetu ili su u hotelu ili nekom drugom krevetu.