PROBLEMI U VEZI

Dvije riječi koje nikad ne smijete izgovoriti u svađi

29.08.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Smeta vam to što vaš dragi nakon posla visi na kompjutoru, mljacka dok jede, kad se iživcira psuje kao kočijaš, a ni ljubavničke sposobnosti nisu mu na zavidnoj razini u posljednje vrijeme. Iako nije pametno pokušavati mijenjati svog dragog, jer to uglavnom završi neslavno, na neke stvari ipak ga je dobro upozoriti

Mnogi parovi šute o problemima, odgađaju važne rasprave, ljute se i dure u tišini i po nekoliko tjedana. No ponašati se poput nezrelog djeteta, kojemu su oduzeli igračku, nije nikakvo rješenje. Male stvari, ako ih trpate pod tepih, mogle bi se pretvoriti u probleme gigantskih razmjera, a zaključak poznatih, nepoznatih, rođaka i susjeda nakon razvoda mogao bi biti: 'A tako su se dobro slagali


Kako bi vaša zajednica ili brak bili uspješniji, važno je o svakom problemu popričati i pokušati riješiti ga na konstruktivan način. No prilikom rješavanja problema postoje neke stvari koje nikako ne smijete reći ili učiniti. Želite li izgladiti stvari, onda nemojte upotrebljavati riječi poput uvijek i nikad. Zaboravite i na prebacivanje krivnje i vaganje tko je što skrivio. Izbjegavajte psovke. Nemojte ni uskraćivati seks jer tako sigurno nećete riješiti problem nego ga samo još više produbiti.

Evo još nekih savjeta:

Priznajte grešku, posvađajte se i riješite problem
Gotovo svi su imali bar jedan par prijatelja čija je veza izgledala idilična. Iako nikada nisu dizali glas jedno na drugo i svađali se, na kraju su prekinuli. Učite iz njihova primjera i ne zataškavajte probleme, suočite se s njima, izbacite iz sebe što mislite te se potrudite oboje da ponašanjem i djelima ne vrijeđate partnera.

Od malih problema nastaju velike svađe
Ostavljanje čarapa po kući, podignuta zahodska daska i brdo neopranog posuđa možda jesu sitni problemi, ali zaista znaju jako iritirati. Naime većinom su muškarci ti koji za sobom ostavljaju stvari ili ih zaborave pospremiti, a žene se stavljaju u uloge mama i upozoravaju ih da kupe za sobom. To ide na živce i ženama jer ih moraju podsjećati na neke elementarne stvari, ali i muškarcima jer ih se podsjeća te, kako rado kažu, 'prigovara'. 

Različiti stavovi i kako ih pomiriti
Ljudi sa sličnim svjetonazorom i stavovima obično završe zajedno, no što kada o nekim važnim temama imate različita mišljenja? Djeca, politika, vjersko opredjeljenje, gej brakovi, sve su to osjetljive teme o kojima bi trebalo znati konstruktivno razgovarati. Ako jedan partner ne želi dijete, a drugi je spreman na roditeljstvo, sigurno će biti teško naći rješenje koje će zadovoljiti oba. Jedno će svakako morati popustiti.

Kako ne bi došlo do neugodnih iznenađenja, ipak se prije ozbiljne veze valja raspitati o partnerovim prioritetima i stavovima.

Kriza u seksualnom životu
Svađa oko seksa, tipa ima li ga dovoljno, zašto vas je odbio i rješavanje ostalih vrućih problema iz kreveta, mogla bi spasiti vaš seksualni život. Nemojte se samo duriti ili mu vratiti istom mjerom - pitajte ga zašto je radije igrao igricu nego se mazio s vama. Možda vam se odgovor neće svidjeti, ali probajte riješiti problem.