Ljubav i seks INTENZIVNA UGODA

Zašto je češkanje bolje od seksa?

  • Autor: tportal.hr
  • 23.1.2012 10:46:35
  • 23.1.2012 10:03:26

Češkanje, pojašnjavaju stručnjaci, izaziva jednak osjećaj ugode kao i seks, a posebno je intenzivno zadovoljstvo kada se češka gležanj

Kakve veze imaju češkanje i seks i imaju li uopće kakve veze? Ako je vjerovati najnovijem istraživanju, itekako imaju veze, a ona se očituje u zadovoljstvu. Naime, najnovije istraživanje otkriva da češkanje može izazvati puno veće zadovoljstvo od seksa.

Točnije, češkanje gležnja dokazano izaziva veću ugodu u našemu tijelu od bilo čega drugoga. 'Kada češkate gležanj, nakon što ste osjetili potrebu za tim, u tijelu ćete osjetiti ogromno olakšanje i zadovoljstvo koje je snažnije i od onog seksualnog', navodi Francis McGlone, profesor kognitivne neuroznanosti na liverpulskom sveučilištu John Moores.

Svrbež pak može biti jako neugodan, ističe profesor McGlone, uspoređujući ga s boli. Vjerojatno je zato olakšanje toliko snažno i ugodno kada se konačno možete počešati. Za to su zaslužni osjetljivi živčani završeci koji su posebno osjetljivi na području gležnja.

Profesor McGlone donosi i evolucijsko pojašnjenje takve ugode: 'Seks je čisti užitak, i to zato da nas potakne na reprodukciju. Hrana je užitak i potiče nas da jedemo i preživimo. Svrbež nas najčešće muči na mjestu na koje je došao parazit ili nešto slično. Dakle, evolucija nas sili na češkanje.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više