KRAĆI DANI I DEPRESIJA

Zašto najviše parova prekida u siječnju?

20.01.2012 u 07:43

Bionic
Reading

Dani su još uvijek kratki, vrijeme je nikakvo, a novčanici se nisu oporavili od blagdanskog trošenja. Stoga ne čudi što je jedna studija pokazala da je siječanj jedan od najgorih mjeseci u godini za odnose i veze

U zimsko doba više vremena provodimo u kući i iako bi bilo idealno da se više posvetimo partneru, istraživanje pokazuje da se zapravo više svađamo. U mjesec dana konflikt među partnerima dogodi se 20 puta.

Ako nisu prekinuli i to uvrstili na listu novogodišnjih odluka, parovi će u mjesec dana provesti četiri sata u raspravama i svađama.

'Ovaj fenomen događa se u zimskim mjesecima, posebno u siječnju', rekla je psihologinja Donna Dawson za Daily Mail. Dodaje da je nedostatak sunčeve svjetlosti najveći krivac za letargiju i depresiju koja nas hvata u zimskim mjesecima, a manje se krećemo pa osjećamo nervozu.

U takvom stanju nedostatak novca i dosada kapi su koje lako preliju čašu i ulazimo u konflikte više no inače.

Osiguranje Sheilas’ Wheels anketiralo je oko 1000 Britanaca, a rezultati su pokazali da u toplijim mjesecima provodimo gotovo pet sati manje u kući i svađamo se četiri puta manje u jednom mjesecu nego zimi.

Siječanjski blues zahvaća čak 38 posto ljudi ispod 25 godina, a gotovo pola Britanaca smatra da je siječanj najgori mjesec u godini. Oko 59 posto ih priznaje da im je teško ujutro ustati iz kreveta, a 38 posto ljuti što na posao kreću i vraćaju se kući po mraku. Do sada je 65 posto anketiranih zbog navedenih uvjeta prekinulo vezu, a sedam posto je reklo da je to bila novogodišnja odluka.

Jacky Brown iz osiguravajuće tvrtke kaže da je jedini lijek redovno vježbanje, druženje s prijateljima i obitelji dok ne počnu dulji, sunčaniji dani.