KLJUČNA PITANJA

O ovome vrijedi razmisliti prije prekida veze

31.01.2012 u 09:01

Bionic
Reading

Nakon tko zna koje beskrajne svađe po redu, prekid veze ili pak razvod braka može vam se učiniti kao najbolje, a možda i jedino rješenje. No, prije nego što se odlučite za tako drastičan potez, bilo bi dobro da prvo razmotrite nekoliko stvari te sami sebi odgovorite na ključna pitanja

Jeste li požurili s preuranjenim zaključcima?
Molly Barrow, klinička psihologinja i autorica knjige 'Matchlines for Singles', kaže da često susreće žene koje za svoju nesreću i nezadovoljstvo u potpunosti krive svoje partnere. Ako ste uvjereni da je upravo vaš partner uzrok svih problema te posebice ako mu u nekoliko navrata nabrajate sve razloge koji vam stoje na putu do vaše potpune sreće, u tome slučaju Molly Barow preporučuje da svoje misli stavite na papir. Umjesto da se upustite u još jednu tipičnu svađu na papir stavite sve što vas muči – problemi s financijama, pritisak na poslu, osjećaj depresija ili iscrpljenosti te žongliranje prilikom ispunjavanja potreba vaše djece. Ovakvo pismo poslužit će za dvije svrhe: on će konačno shvatiti što vas doista muči, a vi ćete lakše shvatiti svoje probleme i pronaći moguće rješenje.

Koliko je zaista velik jaz između vas i partnera?
Svi znamo da princ na bijelome konju zapravo ne postoji, ali i svi sami sebi govorimo kako su naša očekivanja sasvim realna. Ipak, pitanja koji sami sebi postavljamo vezana za naš odnos s partnerom, poput; 'Postoji li još uvijek između nas strast?', prema riječima psihologinje Barrow, nalaze se na samoj površini problema. Pukotine u vezi nastaju zbog nezadovoljavajućeg seksualnog odnosa, nedostatka komunikacije ili sasvim suprotnih osobnosti nisu nepopravljive, piše Oprah.com, no potrebna je angažiranost i volja oba partnera, fleksibilnost i spremnost na kompromise.


Kratkotrajan odmor može vam puno pomoći
Jeste li pokušali maknuti se od problema i odmoriti se?
Partnera i njegovu osobnost ne možete promijeniti, no uvijek možete pokušati nešto sasvim novo i neočekivano. 'Pokušajte nešto sasvim iznenađujuće. Na primjer, imate mogućnost 'malog, kratkotrajnog razvoda', pojavu koju je okarakterizirala Rachel Zucker u The New York Timesu, a odnosi se na kratkotrajni bijeg od partnera/obitelji u trajanju od nekoliko dana ili se pak samo uputite sami u šetnju kako biste razmislili i opustili se,' savjetuje Molly Barrow. Odmor, pa čak i kratkotrajni, dat će vam mogućnost da dobro razmislite o svemu te pronađete način kako uvesti određene promjene koje će poboljšati cijelu situaciju. Javite se prijateljima koje dugo niste vidjeli, smanjite svoje obaveze vezane uz školu svoje djece ili pak krenite u teretanu, a upravo to će vam pomoći da smanjite tenzije i napetost u svojoj vezi.

Kakve su posljedice prekida ili razvoda?
Kada zapadnu u rutinu ili se bore s problemima u vezi, mnoge žene sanjare o životu 'bez njega'. Možda se i vi jedna od tih, pa sanjarite o čitavom vikendu kada biste mogli odlučiti što točno i kada vi želite raditi. A možda ste u razmislili o svakodnevnim negativnim stranama 'života bez njega': plaćanje računa može postati izazov ili pak odlazak u teretanu nakon što vam dadilja otkaže dogovoreni termin. No, ne treba i zaboraviti i ulogu vašeg partnera ukoliko se doista odlučite razići – možda će on htjeti imati aktivnu ulogu prilikom donošenja odluka koje ste prije sami odlučivali ili će pak željeti sudjelovati u dječjim aktivnostima.

S druge strane, spojevi neće biti isti kao kada ste imali 25 godina. Ukoliko se nalazite u tridesetim godinama ili pak četrdesetima i možda zamišljate tulume prepune zgodnih, šarmantnih i zabavnih muškaraca, pogriješili ste. Osim što su muškarci na tim zabavama većinom u braku ili u pratnji svoje dugogodišnje djevojke, možda prolaze kroz pakao brakorazvodne parnice.

Barrow preporučuje da prije donošenja konačne odluke dobro razmislite o svim aspektima te svoj sadašnji život usporedite s onim što imate danas. Možda ovo što imate danas je savršeno i nije kako ste zamišljali, ali ne treba zanemariti da pokraj sebe imate partnera koji vas poznaje i koji je s vama proveo godine.

Možda će biti potrebni mjeseci da sami sebi odgovorite na ova pitanja i odlučite je li vaš odnos s partnerom vrijedan održavanja, no spašavanje veze nakon što se već prekinuli komunikaciju, upozorava Barrow, vrlo je teško i gotovo nemoguće.