EROTSKI POTENCIJAL

Kakav stil seksa trebate prakticirati

11.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Prehrambena piramida? Dosadno! Najnovija je vijest - piramida seksa. Saznajte zašto morate uključiti različite vrste vođenja ljubavi u svoj repertoar da biste se bolje zabavili u krevetu

Dijeta koja se temelji na samo jednoj skupini namirnica nije ni zdrava ni zadovoljavajuća. Da jedete prstace svaki dan, na kraju bi vam dosadili. Pa ipak, kada je u pitanju zadovoljavanje našeg seksualnog apetita, mnogi od nas se oslanjaju na jedan način da bi zasitili žudnju. Naime, naručujete li u svaki put restoranu isti obrok, osjetit ćete da vam ipak nešto nedostaje.

'Različiti stilovi seksa neće samo spriječiti dosadu u spavaćoj sobi, nego i ispuniti vaše mnoge fizičke i emocionalne potrebe, omogućiti da izrazite različite aspekte vaše osobnosti te dati priliku da se seksualno razvijate kao par', objašnjava dr. Ian Kerner, seksualni terapeut iz New Yorka za internet magazin Self.

Nitko ne kaže da morate instalirati trapez u svojoj spavaćoj sobi ili pozvati susjede da vam se pridruže u krevetu, ali baš kao što nakon prehrambena piramida pomaže cjelokupnom zdravlju, integriranje različitih vrsta seksa može biti za vas zdravo i dobro.

Intimno

Što je to: ležerno istraživanje vaših tijela, bez obzira na to hoće li završiti seksom, omogućit će vam da ponovno učvrstite svoju vezu.

Prednosti: doživjeti orgazam može biti dobar osjećaj (OK, nevjerojatan), ali usklađeni seks ispunjava našu urođenu potrebu za emocionalnoj bliskosti. Budući da je osjećaj usklađenosti sastavni dio zadovoljstva u odnosu, intimni seks često je baza seksualne piramide žena. 'Osjećaj povezanosti i prenošenja svoje ljubavi drugoj osobi zahtijeva od nas da usporimo i stvarno pokušamo ugoditi isti ton i ritam s našim partnerom', kaže Trina Read, autorica knjige 'Till Sex Do Us Part: Make Your Married Sex Irresistible'. 'Kad ste u utrci do cilja, lako je izgubiti iz vida fizičke i emocionalne potrebe vašeg partnera', kaže Read. Provedete li vrijeme između plahti bez pritiska da postignete orgazam ili čak odvojite vrijeme bez seksa, možda ćete više cijeniti sam seksualni akt.

Recept: bez obzira na to koliko dugo poznajte vašeg partnera, on još uvijek ne može čitati vaše misli, tako da je važno da komunicirate ono što vas čini da se osjećate povezani. (On vjerojatno ne zna koliko vam nedostaju oni maratonski razgovori, tako da mu morate to reći!) Pokušajte učiniti sve da biste se osjećali što bliskijima: ljubite se, smijte se, podijelite tajnu koju nikada nikome niste rekli. Osjećat ćete se tako zaljubljeni da neće biti važno je li to završilo velikim praskom.

Avanturistički

Što je to: sve što izlazi iz okvira vaše rutine, bez obzira na to je li riječ o novom položaju, seksu ispod tuša ili odijevanju kostima.

Prednosti: avanturistički seks na sredini je seksualne piramide. 'Čim napravite nešto drukčije, bez obzira je li bilo uspješno, povećat ćete svoje samopouzdanje i inspirirat će vas da češće izađete iz zone komfora', objašnjava Read i objašnjava da ulazak u nepoznati teritorij ostaje u vašem sjećanju. 'U seksu vrijedi pravilo: što više želite seks, češće ćete ga poželjeti raditi', kaže Read.

Recept: ako vam je razgovor o, primjerice, isprobavanju nove igračke u krevetu neugodan u dobrom ste društvu. 'Mnoge žene žele eksperimentirati sa svojim partnerom, ali nisu sigurne kako da nametnu tu temu', kaže Amy Levine, seksualna terapeutkinja. 'Ženama se čini da će njihov partner smatrati tu temu nepriličnom ili da će ih osuđivati ili propitivati odakle im ta ideja', objašnjava Levine. Bezbolan je način da kažete da ste to pročitali u nekom časopisu ili knjizi i pitajte ga drži li da bi to bilo zabavno/zanimljivo. Ili možete predložiti nešto drskije – napišite pet stvari koje biste voljeli isprobati s njim te ga zamolite da on napravi isto i usporedite bilješke. Svaki prijedlog koji se nađe na oba popisa dobiva zeleno svjetlo. Jedno malo upozorenje: sasvim je u redu zamisliti da ste u krevetu s Johnnyjem Deppom, ali bolje je dijeliti samo one fantazije u kojoj vaš partner ima glavnu ulogu.

Električno

Što je to: brz, žestok seks s vrlo kratkom predigrom - ovdje i odmah!

Prednosti: za zaposlenu ženu koja žonglira između posla, djece, kućanskih obveza, pronalaženje vremena za seks može biti veliki izazov. Zato je seks na brzaka savršeno rješenje za ženu čiji je planer pun. To je također zabavan, efektan način da pokažete vašem partneru da vam je vaša veza još u radaru. Ovaj je seks u sredini seksualne piramide: možete unijeti malo uzbuđenja u vaš život uspijete li oboje pobjeći na sat vremena s posla i razbiti monotoniju dana. 'Učinit će vam se da ste zagrizli u komad zabranjenog voća i raspaliti strasti', kaže Levine.

Recept: ljepota brzog seksa je u tome da ne traži dugu predigru, samo odredite vrijeme za žestoki seks: namjestite budilicu 15 minuta prije buđenja djece ili se zajedno izgubite u toaletu na dosadnom partiju za noć koju oboje nećete zaboraviti. (Ne zaboravite ipak zaključati vrata.)

Integriranje različitih vrsta seksa može biti zdravo i dobro
Apologetski


Što je to:
seks nakon velike svađe. Nakon što je oluja prošla, samo želite skinuti odjeću jedno s drugoga tako da se možete pomiriti uz poljupce.

Prednosti: nitko vas ne ohrabruje da se počnete svađati, ali ponekad zdrava rasprava – kad obje stane izmjenjuju svoje osjećaje i stajališta – možda doprinijeti zbližavaju. Štoviše, oksitocin, hormon koji se proizvodi za vrijeme seksa, pomaže zbližavanju. 'Vođenje ljubavi nakon svađe dovodi vas u stanje da ste spremni za pomirbu i opraštanje', kaže Kerner. 'Seks kreira stanje u kojem ste spremni razriješiti razmirice i neslaganja.' Ne bi trebalo koristiti svađu kao polugu za seks na dnevnoj bazi, tako da bi pomirbeni seks trebao biti na vrhu ženske seksualne piramide.

Recept: 'Seks je isprika sam po sebi', objašnjava Kerner: 'To je fizički način da pokažete da volite jedno drugo.' Ipak, koliko god veličanstven bio pomirbeni seks, sam odnos neće riješiti probleme koji su se pojavili, pa Kerner preporuča da prespavate prije nego se službeno pomirite sljedeće jutro. Bit ćete bistrije glave i sposobni riješiti problem iz mirnije perspektive.

Preuzimanje vodstva

Što je to:
kad točno znate što želite i ne želite stati dok to ne dobijete. (Bičevi i lisice nisu nužno uključeni.)

Prednosti: uskočite u krevetu na vozačko mjesto i osjećat ćete se moćno. 'Preuzimanje inicijative je sjajna prilike da izrazite svoje želje', kaže Kerner. 'Povećat ćete svoj užitak tako da preuzmete odgovornost za svoje seksualno zadovoljstvo, a da ne žrtvujete svoje potrebe u ime partnerovih', savjetuje Kerner. Preuzeti zapovjedničku ulogu u krevetu ne može svatko, tako da je ovakva vrsta seksa na vrhu seksualne piramide mnogih žena.

Recept: prije nego postanete generalica u svojoj spavaćoj sobi, zamislite detaljno kako bi to izgledalo da dominirate svojim partnerom. Svaka žena to drukčije zamišlja: za neke je to samo položaj u kojem je žena gore, za neke to znače lisice i povez preko očiju. Podijelite ta razmišljanja s parterom. 'Određena slika koju ćete imati u glavu, inspirirat će vas da pretvorite svoju fantaziju u realnost', kaže Kerner. Samo naprijed: oslobodite dominu u sebi!

Solo

Što je to: nema partnera, nema pritiska, samo vaša živa mašta i možda dobar aparat koji radi na baterije.

Prednosti:
masturbacija ne bi trebala biti rezervirana samo za suhe dane kad je vaš dragi na putu. Ako ste u vezi i imate aktivan seksualni život, možda masturbiranje nije vaš prioritet. Ali jedna je stvar sigurna: solo igra ima ozbiljne učinke - reducira stres i pomaže vam da usmjerite svog partnera u pravom smjeru kad budete igrali timski. 'Što dulje žena živi bez orgazma, manje će ga s vremenom trebati', kaže Read.

Recept: iskoristite vrijeme kad ste sami i utonite u seksualnu maštariju ili se inspirirajte sočnim štivom ili pornićem. Istražite svoj trbuh, bedra i druge ne tako očite erogene zone. 'Postoje dijelovi tijela za koje ne biste nikada očekivali da imaju erotski potencijal', veli Levin. U masturbaciji nije ništa prljavo ili krivo, ne varate svog partnera i neće postati ovisni o umjetnoj stimulaciji. To je samo još jedan od mnogih sastojaka za sočnu, dobro uravnoteženu seksualnu prehranu.