SNAŽNA ŽELJA ZA SEKSOM

Otkrivamo tajne ženskog libida

14.02.2014 u 12:18

Bionic
Reading

Hormonalni koktel za vrijeme ovulacije budi snažnu seksualnu želju kod žena pa ih u tom razdoblju privlače mačo muškarci, a one same postaju zavodljivije i ljepše

Iako živimo u vremenu u kojemu se zna gotovo sve, posebno kada je riječ o ljudskom tijelu i procesima koji se događaju u njemu, žene ipak ostaju zbunjene kada dođu dani tijekom kojih osjećaju neobično snažnu seksualnu želju. Uz zbunjenost vrlo često ide i sram jer društvo, ma koliko napredno bilo u pogledu ravnopravnosti spolova, još uvijek ne gleda blagonaklono na žene s neobuzdanom spolnom moći. Upravo zbog toga žene vrlo često uplaši snaga njihove seksualne želje, a neke, kao što je pokazalo jedno španjolsko istraživanje, znaju pomisliti da s njima nešto nije u redu. No prava je istina to da je apsolutno sve u redu, a snažna spolna želja zapravo je pokazatelj da njihova tijela zdravo funkcioniraju.

Ženski libido najsnažniji je za vrijeme ovulacije

Ovulacija i hormoni
Ženski libido pojačava se u vrijeme ovulacije. Riječ je o razdoblju menstrualnog ciklusa oko dva tjedna prije menstruacije. U tom razdoblju pojačano se luče ženski spolni hormoni - estrogen i progesteron, ali i neki iz skupine androgenih hormona. Upravo je miks tih hormona odgovoran za pojačanu seksualnu želju žena koja se javlja za vrijeme ovulacijskog razdoblja. Taj hormonalni koktel ne djeluje samo na žensko tijelo, nego i na njezine emocije i psihu, pa su žene tijekom tih dana hrabrije, otvorenije i pristupačnije.

Rast ženskog libida očituje se i u vanjskom izgledu. Kako je pokazalo istraživanje znanstvenika Craiga Robertsa sa sveučilišta u Newcastleu, žene su u tom razdoblju  zavodljivije, grudi su im simetrične, koža glatka, a boja tena ljepša.

Drugačiji izbor muškaraca

Budući da u plodnim danima žensko tijelo 'preuzimaju' instinkti, mijenja im se i ukus u pogledu muškaraca. Naime, ostalih dana ciklusa žene uglavnom privlače stabilni i smireni muškarci koje krasi nježnost, pouzdanost i toplina. No u danima ovulacije situacija se drastično mijenja i postanu im privlačni, kako je pokazalo nekoliko istraživanja provedenih u posljednjih deset godina, potpuno različiti tipovi muškaraca. Tako će se u tom razdoblju žene odlučivati za odlučne i pomalo arogantne muškarce, visoke i snažne. Najkraće rečeno, u tom su im razdoblju znatno privlačniji mačo muškarci.

I za takvo ponašanje žena postoji objašnjenje. Naime, pod utjecajem hormona, ali i sjećanja na instinkte

predaka koji su 'zabilježeni' u ljudskim tijelima, žene podsvjesno traže muškarce hranitelje, odnosno one koji će im moći osigurati hranu i krov nad glavom te koji će se moći kvalitetno brinuti za njihove potomke. Muškarci s odlučnim stavom i mačo manirima zadovoljavaju te kriterije i zato su im draži i privlačniji u ovulacijskom razdoblju.

Sjećanje na bivše ljubavnike

Zanimljivo je i da u vrijeme ovulacije žene često sanjaju seks, a nerijetko se u tim snovima pojave i bivši ljubavnici. Najčešće su to oni s kojima je žena imala najbolji seks. I ta pojava zna zabrinuti žene, ali stručnjaci pojašnjavaju da ni u tome nema ništa neobično, jer je i sfera sna podložna utjecajima hormona i drugih fizioloških, ali i psiholoških procesa koji se odvijaju u ženskom tijelu. Sanjanje bivših ljubavnika nije znak da ih žene još vole, već pokazatelj da ti muškarci imaju neke karakteristike koje su ženama privlačne u ovulacijskom razdoblju. No kad to razdoblje završi i ženski libido oslabi, ponovno im postaju privlačni stabilni i odani muškarci.

Dakle, pojačan libido potpuno je normalna pojava i žene u tom razdoblju nemaju nikakvih razloga za zabrinutost. Iako djelovanje hormona može biti snažno, čak do te mjere da žene 'prisiljava' na neracionalno ponašanje, ipak je riječ o procesima koje je moguće kontrolirati. Umjesto da na to gledaju kao na neprihvatljivu i pomalo sramotnu pojavu, žene bi trebale osjećati zahvalnost zbog spoznaje da njihovo tijelo savršeno funkcionira.