PROKUŠAN RECEPT

Otkrivamo pet najvažnijih sastojaka sretnog braka

12.12.2011 u 10:59

Bionic
Reading

Kada kažemo da smo 'jako sretni' u braku ili vezi? Novo istraživanje pokušava utvrditi koji sastojci vode do osjećaja zadovoljstva – seks, velikodušnost, privrženost ili duhovnost?

Velikodušnost partnera ključan je element sretnog braka, kaže novo istraživanje. Pod velikodušnošću smatramo spremnost na davanje u vezi, što može značiti doista svašta: od kuhanja kave za partnera/icu do provođenja vremena na način koji on/a voli.
U istraživanju su ispitanici za koje se utvrdilo da u odnosu imaju velik stupanj velikodušnosti pet puta češće ocjenjivali svoj brak kao 'jako sretan' nego parovi koji su manje velikodušni. Svi ispitanici imaju djecu.

'Velikodušnošću svom partneru šaljete poruku 'ti si vrijedan, ti si važna'', komentira dr. Anthony Castro, psihijatar s medicinske škole u Miamiju, za portal msnbc.com. No ipak, velikodušnost nije važna koliko seks, utvrdili su istraživači. Parovi koji imaju iznadprosječnu seksualnu aktivnost 10 do 13 puta češće su zadovoljni svojim brakom nego oni koji imaju ispodprosječnu spolnu aktivnost. 
No velikodušnost također može utjecati na tjelesnu ljubav, učiniti je boljom. Nadprosječno velikodušni parovi, koji provode puno vremena zajedno, također iskazuju visok stupanj zadovoljstva ljubavnim životom. I pokazuje se da su one žene koje dijele kućne obaveze sa svojim partnerom često zadovoljnije u seksu.

'Čini se da odnosi izvan kreveta imaju puno više utjecaja na sreću u ljubavnom životu nego što smo mislili', zaključuje jedan od istraživača, Bradford Wilcox sa Sveučilišta u Virginiji. 'Velikodušnost se najbolje iskazuje ako poklonite ili učinite nešto što ona ili on voli', kaže Wilcox. 'To je signal drugoj strani da je dobro poznajete i da joj želite ugoditi.'
Prema rezultatima istraživanja, znanstvenici su napravili listu pet glavnih čimbenika visokog zadovoljstva brakom. Na prvom je mjestu zadovoljstvo seksom, na drugom je razina privrženosti, velikodušnost i pozitivan stav prema odgoju djece. Ženama je na petom mjestu podrška prijatelja i obitelji, a muškarcima duhovnost u braku.
Premda ti čimbenici mogu biti putokaz za kvalitetnu vezu, oni su prije svega prosjek odgovora 1400 parova i ne znači da se mogu primijeniti na svaki pojedinačni par. Jer svaka veza je različita i moguće je da se upravo vaš slučaj nađe među 14 posto ispitanika koji kažu da su jako sretni u vezi, iako ne iskazuju velikodušnost.

'O svakoj vezi treba razmišljati kao o jedinstvenoj', zaključuje dr. Castro.