PONOS I PREDRASUDE

Je li zaista važno s koliko je muškaraca žena spavala?

29.09.2011 u 10:43

Bionic
Reading

Je li vam se ikada dogodilo da vas muškarac pita s koliko ste partnera bili intimni, a vama je bilo strašno neugodno kakva će reakcija biti na vaš broj?

Prema nekim istraživanjima koje objavljuje Vancouversun, oko 95 posto žena koje su spavale s više od 20 muškaraca ne mogu naći osobu s kojom bi započele brak. Stoga se u modernim vezama nameće novo pitanje: koliko smo još uvijek zapravo staromodni i konzervativni?

Nedavna studija u Kanadi pokazala je da trećina od 7.656 muškaraca ženu smatra promiskuitetnom ako je spavala s 20 ili više partnera, dok 41 posto povlači granicu već kod brojke 10.

Seksualni edukatori upozoravaju da se protiv ove predrasude treba boriti i da broj ljubavnika ne određuje ženu kao osobu. Izvršna urednica Feministing.com Samhita Mukhopadhyay ističe da se važnost broju počela pridavati 1980-ih jer su tada započinjali trendovi 'slobodne ljubavi'.

Dodaje da je u tadašnje vrijeme brojka 20 bila visoka, ali danas se čak može smatrati osrednjom s obzirom da brakovi i veze ponekad traju jako kratko. S druge strane, muškarci svoj broj lažiraju i govore da su spavali s duplo više žena nego što u stvarnosti i jesu.

Seksualna edukatorica Logan Levkoff smatra da u seksu ne postoji normalno odnosno granice koje su širem društvu uvijek prihvatljive. Stoga misli da se ne treba zamarati brojkama zbog ograničenja koja postavljaju nekakvi društveni standardi. Kultura društva je takva da svoje nesigurnosti ljudi hrane kroz ispravno ponašanje zadano društvenim normama, a to može dovesti do nepotrebnih neugodnosti i predrasuda prema ženama po pitanju broja seksualnih partnera koje su imale.