VJERNA GENERACIJA

Parovi danas manje varaju nego prije 30 godina

19.09.2011 u 08:55

Bionic
Reading

Homoseksualni ili heteroseksualni muškarci i žene vjerniji su svojim partnerima nego što je to bila generacija iz disko ere

Dobra vijest za one koji su zabrinuti zbog nevjere: parovi su monogamni u puno većem postotku nego što su bili sedamdesetih godina, piše stranica YourTango.com. Znanstvenici sa sveučilišta Alliant International u San

Franciscu proučavali su ponašanje parova i ispitali 6.864 muškaraca i žena u tri kontrolne točke: 1975, 2000. i 2010. godine.

Osobe koje su sudjelovale u istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Family Process, ispitivalo se o vjernosti u braku i vezi. Pokazalo se da su muškarci i žene, bez obzira jesu li homoseksualne ili heteroseksualne orijentacije, vjerniji nego parovi iz 1975. Te je godine čak 28 posto muškaraca imalo seks s osobom koja nije njihova bračna partnerica, a već je 2000. taj broj pao na 20 posto.

Samo 14 posto žena varalo je svoje partnere 2000, dok je taj postotak 1975. iznosio 23 posto. Iako istospolni brakovi tada nisu bili mogući, homoseksualni parovi su 1975. godine pokazivali veliku stopu nevjernosti. Čak 83 posto homoseksualnih muškaraca i 28 posto lezbijki varalo je svoje partnere. Godine 2000. obje su skupine značajno smanjile izlete izvan zajednice pa je 59 posto gej muškaraca i 8 posto lezbijki bilo nevjerno.

Zašto se dogodio taj pad izvanbračnih afera? Autori studije kažu da su zbog povećanja svijesti o HIV-u, AIDS-u i drugim spolno prenosivim bolestima parovi postali oprezniji, osobito u homoseksualnoj zajednici. Pomogao je i pomak u javnom mnijenju o istospolnim odnosima. Znanstvenici navode zadovoljstvo odnosom kao bitan faktor za smanjenje broja onih koji su nevjerni.