NAPOKON OBJAŠNJENO

Kako seks djeluje na žene, a kako na muškarce?

14.01.2014 u 15:53

Bionic
Reading

Vjerovali ili ne, mozak i hormoni u velikoj mjeri utječu na naš seksualni i ljubavni život. Znanstvenici sada otkrivaju kako funkcioniraju te stvari te donose odgovor na vječno pitanje zašto se žene lakše zaljubljuju, a muškarci samo žele više seksa

Seks je jedna od naših najvećih preokupacija – uzrokuje uzbuđenost i ushit, ali i bol u srcu te zbunjenost. Sve donedavno nismo imali pojma zašto seks toliko komplicira stvari između dvoje ljudi. Nismo znali što se točno događa u mozgu tijekom seksa. No, sada su američki znanstvenici uz pomoć moderne tehnologije otkrili što se točno događa u ženskom i muškom mozgu tijekom samoga seksa i orgazma, piše Daily Mail.

Za vrijeme seksa mozak radi punom parom

Među ostalim, otkrili su da se tijekom seksualnog čina u mozgu žene aktiviraju različita područja, ovisno u kojem dijelu tijela u određenome trenutku osjeća najveće uzbuđenje. Točnije, aktivira se 30 različitih područja u mozgu uključujući i ona zadužena za emocije, dodir, radost, zadovoljstvo i pamćenje. Otkriveno je i da se dvije minute prije orgazma u mozgu aktiviraju centri zaduženi za nagrađivanje.

To su isti oni centri koji se aktiviraju kada jedemo i pijemo. Ukratko, tijekom seksa mozak radi punom parom kako bismo mi doživjeli istinsko zadovoljstvo. Mozak, dakako, radi i nakon seksa i baš zbog nekih hormona koji se otpuštaju tijekom i nakon samog čina seksa i orgazma, stvari se u ljudskom životu znaju zakomplicirati.

Zašto ljubav boli?
Tijekom seksa otpušta se hormon oksitocin. Riječ je o hormonu koji je zadužen za povezivanje i povećanje bliskosti. 'Upravo taj hormon uklanja naše blokade i navodi nas da vjerujemo ljudima', kaže dr. Arun Ghosh iz Spire Liverpool bolnice.

Žensko tijelo proizvodi ovaj hormon u puno većim količinama nego muško tijelo. I baš zbog oksitocina žene se lakše zaljubljuju u muškarca nakon seksa. Problem je što naše tijelo ne može razlikovati seksamo li se s osobom s kojom imamo neobaveznu vezu ili s osobom koju želimo cijeli život uz sebe – oksitocin se otpušta u oba slučaja.

'Taj vam čudesni hormon omogućuje da se bolje povežete s voljenom osobom, ali je isto tako i odgovoran za bol koja se pojavljuje nakon završetka usputne veze. Mislim da se u njemu krije i odgovor na pitanje mogu li se žene upuštati u neobavezan seks koji isključuje emocije jer se emocije evidentno ne mogu isključiti', istaknuo je dr. Ghosh.

Muškarci pak umjesto velikih količina hormona, dobivaju velike količine užitka. 'Kada muškarac doživi orgazam, u njegovu tijelu dominantno se otpušta hormon dopamin – hormon užitka. Užitak bude toliki da muškarci žele još i još seksa i užitka. Zato mogu postati ovisni o seksu i zato muškarci imaju češće problema s ovisnošću o seksu od žena', pojasnio je dr. Ghosh.

Ova znanstvena otkrića mnogima su možda konačno dala odgovore zašto žene i muškarci toliko različito doživljavaju seks. Priroda očito čini svoje bez obzira na to koliko se običaji mijenjaju tijekom vremena. Usputni seks danas je vrlo popularan oblik veze koji sve više prakticiraju i žene, no očito je da je takva veza za žene puno opasnija nego za muškarce. Možda nije pravedno, ali je očito prirodno.