Ljubav i seks DOBAR TEMELJ

Romantična ljubav traje dulje od strastvene

  • Autor: A. B.
  • 19.3.2009 11:45:49
  • 19.3.2009 11:00:00

Definitivno postoji razlika između strastvene i romantične ljubavi. Naime, romantična ljubav može biti dobar temelj za sretnu i dugoročnu vezu i trajat će dulje nego ljubav koja se temeljila samo na strasti

'Mnogi vjeruju da je romantična ljubav isto što i strastvena ljubav. No to nije istina', kaže Bianca P. Acevedo, sa Sveučilišta California u Santa Barbari.

Naime, romantična ljubav ima intenzitet, povezanost i seksualnu kemiju kakvu nema požudna ili strastvena ljubav. Također za razliku od strastvene ljubavi, romantična ljubav nema opsesivnu crtu.

Strastvena ljubav pak, osim opsesivnosti, vrlo često uključuje i nesigurnost i nervozu.

Istraživači su proučavali 25 različitih studija u kojima je sudjelovalo 6.070 ljudi kako bi ustanovili donosi li romantična ljubav više zadovoljstva.

Proučavali su parove od 18 do 23 godine koji su bili samci, u vezi ili oženjeni. Te starije parove koji su 10 ili više godina u vezi ili braku.

Rezultat je bio očit. Oni koji su bili u romantičnoj vezi od početka i u kojih nije bilo opsesivnosti zadovoljniji su i uspješniji bilo da su u dugim ili kratkim vezama.

Oni koji su imali strastvenu vezu zadovoljniji su u kratkim nego u dugim vezama. Pokazalo se i to da parovi, koji su zadovoljni svojim vezama, vode sretniji život i imaju više samopouzdanja.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više