Ljubav i seks NEREALNA SLIKA

Zašto ljubavni romani uništavaju stvarni ljubavni život?

  • Autor: tportal.hr
  • 7.7.2011 12:20:39
  • 7.7.2011 11:01:27

Iako ih mnogi doživljavaju kao bezazlenu razbibrigu, sladunjavi ljubavni romani zapravo mogu prouzročiti mnogo štete u stvarnim ljubavnim životima

Generacije žena odrasle su na sladunjavim ljubavnim romanima i pričama, ali upravo to omiljeno štivo možda im je narušilo ljubavne živote. Naime, stručnjaci ističu da su 'ljubići' iznimno štetni za suvremene ljubavne veze.

'Ljubavni žanr smatra se razbibrigom i bezazlenim štivom, ali može napraviti mnogo štete jer prikazuje ljubav i seks potpuno nerealno, pa žene onda imaju nerealna očekivanja', pojasnila je Susan Quilliam, stručnjakinja za veze.

Najveći je problem, smatraju stručnjaci, što se u takvim romanima žena prikazuje slabašnom i nepotpunom bez muškarca, čime se sugerira da nije gospodarica svoga života. Problem je i što se u takvim djelima vrlo često propagira i seks bez pristanka, odnosno propagira se muška dominacija.

Uz sve to, takve knjige uopće se ne dotiču problema seksualnog zdravlja, a zapravo propagiraju i rizično seksualno ponašanje jer se ni u jednom djelu ne spominje prezervativ ili bilo koja druga vrsta zaštite. Trudnoća je također uvijek prikazana idealizirano i iskrivljuje sliku žena o tome što ih očekuje tijekom tih devet mjeseci.

Osim toga, čitajući takvo štivo žene očekuju savršenu ljubav kakvu nikada neće pronaći u stvarnome životu i zato imaju problema u ljubavnim vezama. Sve u svemu, ljubavni romani štivo su koje je bolje izbjegavati iako se još uvijek doživljava kao laka razbibriga. Očito da su posljedice dublje nego što se to na prvi pogled čini.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više