TVRDI ISTRAŽIVANJE

Rani seksualni odnosi pogubni za brak

15.06.2011 u 12:33

Bionic
Reading

Žene koje su nevinost izgubile kao mlade tinejdžerke imaju veće predispozicije za razvod braka, tvrdi istraživanje koje je provelo Sveučilište u Iowi

Rezultati novoprovedenog istraživanja koje je provelo Sveučilište u Iowi pokazuju da se 31 posto žena koje su nevinost izgubile

kao tinejdžerke rastao nakon samo pet godina braka, a njih 47 posto rastalo se nakon deset godina.

Nasuprot njima, kako tvrde znanstvenici koji su proveli istraživanje, 15 posto žena koje su prvi seks odgodile do odrasle dobi rastalo se nakon pet godina braka, a njih 27 posto nakon deset godina.

Anthony Paik, voditelj istraživanja i izvanredni profesor sociologije na Sveučilištu liberalnih znanosti i umjetnosti, za potrebe istraživanja ispitao je čak 3.793 udanih i razvedenih žena te otkrio da žene koje su nevinost izgubile prije šesnaeste godine imaju veće šanse za razvod kasnije u životu.

Tijekom istraživanje uočeno je i da je čak svaka četvrta žena koje je prvi seksualni odnos imala kao tinejdžerica postala i majka ranije nego žene koje su prvo seksualno iskustvo odlučile pričekati.

Od 3.793 žena koje su sudjelovale i istraživanju, njih 58 posto prvo seksualno iskustvo doživjelo je s 18 ili više godina, 10 posto s navršenih 16 ili 17 godina, pet posto sa 14 i 15 godina te jedan posto sa 13 godina.

Znanstvenici su ipak zaključili da seks sam po sebi ne može povećati vjerojatnost od razvoda, premda faktori kao što su veći broj seksualnih partnera, trudnoće ili vanbračne djece ponekad povećavaju rizik.

Premda istraživanje upućuje na povezanost dobi ustupanja u spolne odnose i razvoda braka, profesor Paik upozorava: 'Premda ne treba poticati rano stupanje u seksualne odnose, taj izbor sam po sebi ne mora nužno dovesti do razvoda. Naime, ono što je najvažnije je da je žena sama s pravim argumentima odlučila stupiti u seksualni odnos, jer inače kriva odluka ima negativne utjecaje na odnose nekoliko godina kasnije.'