BIRANJE PARTNERA

Koliko nas košta pogrešna procjena?

30.04.2011 u 16:46

Bionic
Reading

Koja je cijena propuštene prilike i zašto žene moraju paziti da ne budu pretjerano ljubazne s nekim usputnim bezveznjakom?

Čini li vam se ponekad da jednostavno ne smijete biti ljubazni jer će vam se odmah dogoditi da vam se neki bezveznjak nakači na vrat? Je li vam se ikad dogodilo da pristojno razgovarate s nečijim poznanikom na dosadnom domjenku – jer ionako nemate što drugo činiti – samo da bi vas on kasnije pratio u stopu kao izgubljeno štene i ponašao se kao da ima pravo nešto očekivati? Kao da ste mu nešto obećali ili s njim flertovali? Većini žena je poznat taj osjećaj i barem im se jednom u životu dogodilo nešto slično. Mnogima i češće.

Muškarcima je vjerojatno manje poznat taj scenarij. Ako se oni malo šire nasmiješe svojoj sugovornici, mala je vjerojatnost da će ona iz toga zaključiti da je on seksualno zainteresiran za nju. Dapače, često će i podcijeniti njegov interes, pa će – i kada on postoji – misliti da se radi samo o pristojnosti. S druge strane, muškarci su skloniji ljubaznost sugovornice interpretirati kao njezinu zainteresiranost za njega, pa čak i kada je sugovornica konobarica ili trgovkinja i po definiciji joj je dužnost da se smiješi i bude ljubazna.

Ovu sklonost pogrešnoj percepciji kod muškaraca su potvrdila i brojna istraživanja, a američki psiholog Martie Haselton ima teoriju kojom je objašnjava. Njegova 'teorija kontrole grešaka' kaže da si muškarci jednostavno ne smiju dopustiti pogrešku tipa 'imao je šansu, ali ju je propustio' jer to znači da je propustio svoju reproduktivnu šansu s tom osobom. U evolucijskom smislu, ovo je vrlo skupa pogreška i stajat će ga toga da ne prenese svoje gene u sljedeću generaciju. S druge strane, pogreška tipa 'nije imao šansu, ali je svejedno probao' košta manje. Košta ga šamara, hladnog tuša, povrijeđenog ponosa. To se sve da preživjeti i idemo dalje – do sljedeće pogreške ili eventualnog pogotka.

Dame su pak u poziciji da biraju. To znači da ih pogreška u bilo kojem smjeru košta podjednako: ako su propustile priliku, naići će sljedeća, a ako je potencijalni frajer stvarno dobar, mogu si priuštiti i da se malo zalete i ne uspiju. I zaista, istraživanja pokazuju da žene, za razliku od muškaraca, podjednako često čine ove dvije greške u procjeni, dakle nemaju sustavne pristranosti.

Dakle, dame, sljedeći put kad vam uvale dosadnog sugovornika na domjenku, pazite da ne budete pretjerano ljubazne - oni su jednostavno programirani da krivo protumače vašu ljubaznost.