IGRA HORMONA

Seks za vrijeme trudnoće, da ili ne?

27.04.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Neke trudnice devet i više mjeseci s gnušanjem odbijaju i samu pomisao na seks. Druge tvrde da nikad nisu bile uspaljenije nego za vrijeme trudnoće

Uzme li se u obzir hormonalni kaos koji prati trudnoću, nije ni čudno da su svi scenariji mogući. Udžbenici i priručnici koji pokušavaju uloviti neke pravilnosti vezane uz ženski libido za vrijeme trudnoće i posložiti te pravilnosti u tablice, praćeni su brojnim kritikama.

U takvim ćete štivima najčešće naći tvrdnju da žene u prvom tromjesečju baš i nisu raspoložene za seks jer pate od mučnima, bole ih grudi itd. Pa da onda u drugom tromjesečju najednom procvatu, budu vesele i uspaljene i spremne na sve, da bi im u trećem tromjesečju libido opet pao jer se osjećaju kao nilski konji nasukani na sprud, imaju lošu predodžbu o svom tijelu, loše spavaju, što utječe na njihovo raspoloženje itd.

Međutim, istina je da pravilnosti jednostavno nema. U jednom velikom istraživanju neke žene izjavljivale su da su za vrijeme trudnoće doslovno prvi put u životu doživjele orgazam te da općenito nikada nisu bile toliko uspaljene kao u tom razdoblju. Slično tome, javlja se i fenomen učestalih seksualnih snova ili čak spontanih orgazama u snu, koji mogu i ne moraju biti praćeni snovima seksualnog sadržaja.

Znanstvenici smatraju da do ovog povećanog libida može doći zbog razina spolnih hormona koje su višestruko uvećane u odnosu na one prije trudnoće. Međutim, dok povećane razine estrogena mogu dovesti do porasta u seksualnoj motivaciji, povećane razine progesterona mogu djelovati upravo suprotno jer dovode do razdražljivosti i umora.

Upravo zbog toga nije neobično da su neke žene u istom tom istraživanju izjavile da im se seks nikada tijekom cijele trudnoće nije činio privlačnim te da su ga izbjegavale. Za to su navodile razne razloge, od spomenutih fizičkih simptoma do onih psihičkih, poput nervoze, nedostatka osjećaja seksipilnosti ili jednostavno nedostatka želje.

Srećom, sve je manje ispitanika koji još i danas vjeruju da seks tijekom trudnoće može naškoditi djetetu. Osim u iznimnim slučajevima kada se preporuča strogo mirovanje, to nije tako. A za sve ostalo se ipak pokazala ključna komunikacija s partnerom. Na ovom se portalu dosta pisalo o alternativnim načinima zadovoljavanja partnera osim same penetracije. Neki oblik uzajamne nježnosti i dodira sigurno odgovara i treba svima, pa se uz preduvjet da možete o tome s partnerom razgovarati, i to se razdoblje privremeno sniženog libida može uspješno premostiti.