Ljubav i seks NE ZNA SE ZAŠTO

Trećina žena nakon seksa osjeća tugu

  • Autor: tportal.hr
  • 31.3.2011 14:00:39
  • 31.3.2011 12:04:35

Za neke mlade žene seks i nije toliko bajkovito iskustvo. Naprotiv, nakon njega osjećaju se depresivno, pokazuje najnovije istraživanje

Jeste li čuli za depresiju nakon seksa? Dakako, nije riječ o kliničkoj depresiji, nego o epizodnom lošem raspoloženju koje prati tuga, a katkada i suze. Najnovije istraživanje otkriva da takvo stanje pogađa dvije od tri žene u nekom razdoblju života, najčešće u mladosti.

Australsko istraživanje u kojemu je sudjelovalo 200 mlađih žena otkriva i da 10 posto ispitanica takvo stanje doživljava vrlo često. Opisuju ga kao veliku tugu koja se javlja odmah nakon seksualnog odnosa.

'Obično se odmah nakon seksa javlja osjećaj opuštenosti i dobrog raspoloženja. Međutim, umjesto toga osjećaja, neke žene osjećaju čitav spektar ne baš ugodnih emocija – melankoliju, plačljivost, anksioznost, nemir i tugu', pojasnio je voditelj istraživanja Robert Schweitzer s Instituta za tehnologiju Queensland.

Što točno uzrokuje takvo raspoloženje, još uvijek nije poznato. Neki su smatrali da se takvi osjećaji javljaju zbog krivnje, i to uglavnom zbog površnog seksa bez ljubavi, ali pojedina su istraživanja pokazala da se to javlja i kod žena koje su u stabilnim vezama i koje vole svoje partnere.

'Ne znamo točno zašto se javlja depresija nakon seksa, ali moguće je da temelj stvara seksualno zlostavljanje koje se dogodilo godinama prije i u sadašnjosti kreira osjećaje srama, gubitka i tuge. Sve je još nejasno pa će biti potrebna daljnja istraživanja', naglasio je Schweitzer, dodavši da je vjerojatno riječ o nizu čimbenika – od emotivnih do bioloških.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više