Ljubav i seks SEKSUALNO BOJIŠTE

Koja je stvarna cijena seksa?

Neke stvari se ne mogu kupiti novcem. Za sve ostalo, tu su kreditne kartice. U koju od tih kategorija spada seks?

Američki su psiholozi pitali preko tisuću žena – neprofesionalki - jesu li ikada tražile ili očekivale kakva materijalna dobra u zamjenu za seks sa svojim partnerima (ili nekim drugim muškarcem, koji im nije u tom trenutku bio partner). Njihovi bi vas odgovori mogli iznenaditi. Dakle, radi se o običnim ženama - neke su studentice, neke su kućanice, neke su zaposlene, neke su stručnjaci visokog profila: zajedničko im je samo to što im je za potrebe ovog istraživanja omogućena potpuna anonimnost, što je osiguralo da mogu iskreno odgovoriti na ovo pitanje.

Otprilike 10 posto žena u uzorku je izjavilo da su barem jednom očekivale nešto materijalno zauzvrat od osobe s kojom su imale seks. Od toga se u 18 posto slučajeva radilo o trenutnom partneru, dečku, zaručniku, mužu, a u preostalih 82 posto slučajeva se radilo o nekom s kim nisu trenutno bile u vezi – šefom, potencijalnim klijentom, profesorom itd. Među najčešće navođenim koristima od takvog seksa su bili: povišica, posao, napredovanje, zarada i droga.

Iako ovo jest američko istraživanje, antropolog Donald Symons naglašava da ovaj fenomen nije jedinstven za američku kulturu. U mnogim tradicionalnim i plemenskim kulturama oduvijek postoje propisana pravila o tome koju vrstu i koliko materijalnih dobara osoba mora pružiti u zamjenu za seks, o ovisno o tome kakav je kontekst: radi li se o udvaranju, već sklopljenom braku, izvanbračnoj aferi, i sl. On je istražio koliko je učestala razmjena darova u zamjenu za seks u nekoliko stotina opisanih tradicionalnih kultura u različitim društvenim kontekstima - osim prostitucije.

Ni u jednoj opisanoj kulturi nije zabilježeno da se samo od žena očekuje da daju darove u zamjenu za seks. U čak 79 posto opisanih društava se samo od muškarca očekuje dar u zamjenu za seks, a ukoliko se očekuje od oba člana para da izmjenjuju darove (što je slučaj u oko pet posto opisanih kultura), onda je ženski dar u pravilu simboličke vrijednosti, dok dar koji se očekuje od muškarca ima konkretnu materijalnu vrijednost.

Objašnjenje ove ženske nadmoći na seksualnom bojištu (koja se javlja i u najegalitarnijim društvima, poput onog opisanog na Trobriandskom otočju, gdje postoji potpuna seksualna sloboda i ravnopravnost oba spola) leži u našoj evolucijskoj povijesti. Ona je posljedica asimetrije u našoj reproduktivnoj biologiji i činjenice da je donošenje potomstva na svijet energetski vrlo skup pothvat za ženski organizam, dok muškom organizmu – budimo iskreni – prenošenje gena u sljedeću generaciju stvara samo ugodu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više