PITANJE ZA MILIJUN DOLARA

Što je zapravo ženski orgazam?

01.04.2011 u 07:31

Bionic
Reading

Koliko je Freud znao o ženskom orgazmu? Ne previše, čini se. Danas ga stručnjaci smatraju 'zaslužnim' za stvaranje nekoliko generacija frustriranih žena

Istina, ni današnji znanstvenici nisu baš nadomak odgovoru na pitanje što je zapravo ženski orgazam. Prije pedesetak godina istraživači su tvrdili da se radi o refleksu kralježničke moždine uzrokovanom aktivacijom živčanih stanica u mišićima karlice uslijed podraživanja genitalija.

Zatim su prije četrdesetak godina prepoznali važnost klitorisa kao glavnog pokretača tog orgazmičkog refleksa, da bi prije tridesetak godina zaključili da je ipak mozak, a ne kralježnička moždina, glavni seksualni organ. Međutim ni danas, nekoliko desetljeća istraživanja kasnije, i uz postojeće tehnike slikovnog prikazivanja mozga, nismo uspjeli naći taj centar u mozgu koji bi služio kao taster za orgazam.

Ono što pak znamo jest da postoji više od jednog načina da se orgazam postigne. Primjerice, većina žena će lakše postići orgazam stimulacijom klitorisa, nego samom penetracijom i snošajem. Zapravo, od svih žena koje uopće mogu doživjeti orgazam, svega njih 60 posto to može postići samo putem snošaja. Jednostavno, za mnoge se žene 'golim' snošajem klitoris ne stimulira dovoljno da bi mogle doživjeti orgazam. Međutim, zbog raširenog popularnog uvjerenja da je vaginalni orgazam na neki način bolji, smisleniji, kvalitetniji ili jači od klitoralnog, mnoge žene koje ga ne mogu postići se zbog toga grizu, osjećaju krive, zakinute ili jednostavno nesretne.

A za ovakvo popularno vjerovanje kriv je Sigmund Freud, koji je dvadesetih godina prošlog stoljeća tvrdio da su klitoralni orgazmi 'djetinjasti', a da bi vagina trebala biti centar 'zrelog' ženskog seksualnog odgovora. Posljedica Freudovog nemirenja s činjenicom da penis nije središnji izvor zadovoljstva svake žene je bila ta da su u nadolazećim desetljećima milijuni savršeno normalnih i funkcionalnih žena patili zbog uvjerenja da su na neki način seksualno nedorasle i nesposobne.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća su istraživanja Mastersa i Johnsonove pokazala da su fiziološki svi ženski orgazmi jednaki, neovisno o tome koji je bio izvor podraživanja koji ih je potaknuo. Time je Freudovo uvjerenje pokazano netočnim, a sve one žene kojima je lakše orgazam postići stimuliranjem klitorisa, bradavica ili jednostavno seksualnim sanjarenjem nego samom penetracijom, mogu mirno spavati.