Ljubav i seks SERIJSKO ZALJUBLJIVANJE

Zašto ljubav djeluje poput droge?

Imate li prijatelja ili prijateljicu koji se serijski zaljubljuju? Neuroznanstvenici tvrde da intenzivna zaljubljenost na mozak djeluje jednako kao amfetamini

Imate li neke mistične, nježne i romantične ideje o tome što je zapravo ljubav, nemojte čitati ovaj tekst. U njemu donosimo neke od rezultata istraživanja neuroznanstvenika koji se bave baš tim pitanjem: 'Što je to ljubav?'. Međutim, oni se tim pitanjem bave na neki drugi način. Oni istražuju biologiju ljubavi. U krajnjem slučaju, kako popularna pjesma grupe Bloodhound Gang kaže, mi jesmo samo sisavci.

Andreas Bartels i Semir Zeki, dva londonska neuroznanstvenika, skeniraju mozgove zaljubljenih ljudi u potrazi za odgovorom na pitanje što to znači biti zaljubljen. Kriterij za sudjelovanje u njihovom istraživanju je da ste 'iskreno, duboko i ludo zaljubljeni'. Ako jeste, snimit će vaš mozak funkcijskom magnetskom rezonancijom (fMRI), uređajem koji precizno mjeri dotok krvi u određene dijelove mozga. U one dijelove mozga koji su aktivniji, dotječe više krvi, pa se na slikama mozga lijepo može vidjeti koje su se 'lampice upalile' u kojem trenutku.

Primjerice, dok gledate fotografiju svojeg najdražeg ili najdraže, snažno se aktiviraju centri za nagrađivanje, tj. osjećaj ugode i za euforiju. Istovremeno je bitno smanjena aktivnost u onim dijelovima mozga koji su inače zaduženi za tugu, strah i anksioznost. Ujedno je smanjena i aktivnost u područjima zaduženim za kritičko mišljenje. To je posebno zanimljivo jer se time može objasniti zašto više nismo u stanju kritički promatrati osobnost svojih odabranika kad smo zaljubljeni. Ovakav isti obrazac aktivacije određenih dijelova mozga i deaktivacije drugih dijelova mozga može se uočiti kod osoba pod utjecajem različitih droga koje izazivaju euforiju.

Do sličnih je zaključaka došao i njujorški psihijatar Michael Leibowitz, koji kaže da strastvena ljubav ima sve značajke amfetaminskog uzbuđenja. Ne samo da na sličan način stvaraju povišeno raspoloženje, nego imaju i slične simptome apstinencijske krize kada ostanemo bez njih: anksioznost, strah, čak panične napadaje. Razlog tome je što, kada se tek zaljubimo, mozak proizvodi razne kemikalije, poput dopamina, norepinefrina i posebice feniletilamina, koji je kemijski rođak amfetamina.

Nažalost, kao što nam je svima poznato, ovaj početni osjećaj euforije ne traje dugo. Neki ga uspješno zamijene dugoročnim osjećajem privrženosti i sigurnosti, ali oni koji bez njega ne mogu – a koje Leibowitz zove 'attraction junkies' - lepršaju od jedne veze do druge, ne bi li se uvijek iznova zaljubili i osjetili tu prirodnu drogu. Stoga nije čudno što poznajete ljude koji se serijski zaljubljuju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više