MALA ZNANOST LJUBLJENJA

Otkrivamo tajne poljupca koje dosad sigurno niste znali

03.03.2014 u 15:22

Bionic
Reading

Ljubljenje je prirodno urođeno svakom ljudskom biću, a tehnika se s vremenom razvija. Muškarci pak vole 'mokre poljupce' koji podižu ženski libido. Iako učestali i normalni, poljupci su za mnoge još uvijek enigma, ali nova knjiga otkriva neke stvari o ljubljenju koje niste znali

Oskulacija, znanstveni termin za ljubljenje, na mnoge načine otkriva koliko ste uspješni u zavodljivoj igri parova. Ima li poljubac veliki značaj? Što otkriva o vama, a što o drugoj strani? Kakva su njegova fizička svojstva? Odgovore na ta, ali i još mnoga pitanja vezana uz ljubljenje dala je znanstvenica i novinarka Sheril Kirshenbaum u svojoj knjizi 'The Science of Kissing: What Our lips are telling us?'. Donosimo vam neke od zanimljivosti iz knjige koje zasigurno niste znali.


Strasti budi čak i lagani dodir usnama
Ljubljenje nije samo kemija
Iako između dvoje potpunih stranaca može proraditi vrlo intenzivna kemija, najbolji poljupci ipak nastaju u vezi u kojoj je iznimno razvijena emotivna povezanost i sigurnost. 'Veličanstveni poljubac sadržava u sebi razumijevanje i potrebe voljene osobe', piše Sheril u svojoj knjizi. To je donekle i razumljivo jer osoba koja vas najbolje poznaje, jako dobro zna i što volite.

Ljubljenje dolazi prirodno, ali tehnika evoluira

Ljubimo se još od rođenja. Smatra se stoga da je ljubljenje ljudima prirodno urođeno. 'To je istina, nekako smo od rođenja programirani za ljubljenje, točno znamo što radimo', pojašnjava znanstvenica. Međutim, tijekom godina učimo i evoluiramo, i to ponajviše uz pomoć serija i filmova. Naravno, i partneri dolaze kao učitelji. Kako pojašnjava Sheril, najvažnije je opustiti se i uživati inače tehnika neće biti na visini.

Čak i blagi dodir usnama uzbuđuje

Za razbuđivanje strasti nisu nužni žestoki poljupci. Naprotiv, dovoljan je tek blagi dodir usnama, pa da se tijelo uzbudi. Možda niste znali, ali velika količina prostora u mozgu zadužena je za procesuiranje informacija koje dolaze od usana. 'Samo lagani dodir usnama stimulira veliki dio mozga. Riječ je o području većem od onoga koje je zaduženo za procesuiranje informacija koje dolaze s genitalnog područja', objašnjava Sheril Kirshenbaum.

Ljubljenje je univerzalno

Ljubljenje je pojava koja je zajednička svim ljudima na svijetu. No, nije uvijek bilo tako. Primjerice, postojala su neka afrička plemena kojima se ljubljenje gadilo. Ipak, i njima su usnice služile u igri zavođenja, pa su uz pomoć njih puhali i dodirivali partnera ili partnericu neposredno prije intimnog odnosa. 'Ljubljene je sada normalno u svim dijelovima svijeta. Manje-više svi održavaju higijenu usta i nema što biti odbojno. Poljubac je vrlo intiman i u njemu se može itekako uživati', piše u knjizi 'The Science of Kissing: What Our lips are telling us?'.

Uvijek se sjećamo prvog poljupca

Većina ljudi do kraja života pamti svoj prvi poljubac. Mnoge žene se lakše sjete prvog poljupca nego prvog seksa. Ne zna se točno zašto je to tako, ali neki stručnjaci vjeruju da to ima veze s činjenicom da je poljubac prvi čin koji čovjeka uvodi u svijet seksualnosti. 'Poljubac je svojevrstan test. On nam otkriva, barem na podsvjesnoj razini, kako nas doživljava osoba s kojom se ljubimo i može li veza opstati', navodi spisateljica Sheril.

Muškarci vole poljubac s jezikom

Muškarci i žene vole različitu vrstu poljubaca. 'Muškarci više vole vlažne poljupce koji uključuju jezik i otvorena usta. Žene se pak često žale zbog takvih mokrih poljubaca', piše znanstvenica. Postoji razlog zašto muškarci vole takve poljupce: otvorne usta omogućuju im da ženama 'doziraju' male količine hormona zaduženih za podizanje libida koji se prenose putem sline. 'Ako muškarac ljubi ženu tjednima ili mjesecima, njezin libido raste upravo zahvaljujući njegovim poljupcima', stoji, među ostalim, u knjizi 'The Science of Kissing: What Our lips are telling us?'.