PREVIŠE OBAVEZA

Zašto je ženama draže spavanje od seksa?

17.03.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Sve više žena lomi se pod pritiskom brojnih obaveza – poslovnih i obiteljskih - a najčešće zbog toga trpi seksualni život. Umjesto seksa, žene radije biraju spavanje

Znate li da udane žene i majke više čeznu za kvalitetnim snom nego za seksom? Pokazalo je to nekoliko istraživanja. Ništa čudno, s obzirom na to da je riječ o ženama koje doslovno žongliraju svakodnevnim obavezama – poslovnim i obiteljskim - i nakon napornih dnevnih rasporeda jedina im želja udobno se smjestiti u krevet i zaspati.

Zbog umora može doći do ozbiljnih bračnih problema

Takvo ponašanje vrlo često dovodi do bračnih problema jer mnogi muškarci nemaju razumijevanja za žene. One same pak u nekoliko istraživanja otkrivaju da im je život prilično kompliciran i zamoran. Primjerice, 37-godišnja Britanka čiji je suprug često na poslovnim putovanjima ima troje djece te ih svakodnevno vozi u školu i na različite izvannastavne aktivnosti. Uz to radi i brine se o domu. Kada joj supruga nema kod kuće, jedva izdrži.

'Iskreno, od jutra imam ludi ritam i, kad sve obavim, jedva držim oči otvorene. Nakon što spremim djecu u krevet, ne znam ni kako se zovem i imam osjećaj da zaspem prije nego što mi glava dodirne jastuk', izjavila je 37-godišnja Britanka u jednom od istraživanja. Iako je riječ o ženi na vrhuncu seksualne potentnosti, ipak joj ne ostaje dovoljno energije za prakticiranje tog važnog dijela bračnog života. U njezinoj priči prepoznaju se mnoge žene.


Roditeljstvo mijenja seksualni život

One koje su sudjelovale u istraživanjima navodile su da se nisu odrekle seksa te da im je to još uvijek jedna od omiljenih aktivnosti. Međutim, nakon desetljeća majčinstva, stresnog posla, kućnih obaveza i niza drugih manjih i većih stvari koje se moraju obaviti, mnoge žene biraju spavanje umjesto strasti među plahtama.

Nedavno istraživanje otkrilo je da je najveći ubojica strasti u braku – roditeljstvo. Priznalo je to 50 posto žena u tridesetima. Navele su da su djeca glavni uzrok zbog kojih im je snižen libido. 'Kad bi se netko pokušao seksati sa mnom, imam osjećaj da bih mu razbila glavu tanjurom', slikovito je pojasnila jedna od ispitanica.

Mnogi stručnjaci navode da takav stav žena dovodi do narušavanja bračnih odnosa. Seks je važan dio bračnog života i ako ne funkcionira onako kako treba, problemi se počinju pojavljivati i na drugim područjima. Što učiniti? Nitko ne može dati jednostavan savjet. Živimo u užurbanom vremenu i, unatoč visokom razvoju tehnologije koja načelno olakšava stvari, ljudi svakodnevno imaju sve više i više obaveza. Posebno je teško ženama koje su i zaposlene i supruge i majke.

Otvorena komunikacija i pomoć

Stručnjaci savjetuju iskren i otvoren razgovor sa suprugom. Žena mora dati bračnom partneru do znanja kako se osjeća, ali to treba učiniti bez napadanja i ljutnje. Muškarci često ne mogu shvatiti kako je ženama, a žene često očekuju da im partneri čitaju misli. Da ne bi došlo do nesporazuma i većih problema, otvoren razgovor je nužan.

Ako žele uživati u seksualnom životu, kažu stručnjaci, muškarci moraju pomoći svojim partnericama te neke od brojnih obaveza preuzeti na sebe. Osim što će to ženama uistinu olakšati život i smanjiti pritisak, također će im dati osjećaj da je partneru stalo do njihove veze. To je dobra osnova za učvršćivanje braka i popravljanje situacije u spavaćoj sobi. Naravno, kao i uvijek, to je lakše reći nego učiniti. Ali uz dobru volju i ustrajnost, strast se ponovno može vratiti u brak. Svakako vrijedi pokušati…