DRŽE IH NA VATRICI

Žene privlače muškarci u čije osjećaje nisu sigurne

08.02.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Žene više privlače muškarci u čije osjećaje nisu sigurne. Naime, žena tada razmišlja o dotičnom muškarcu pitajući se koliko mu se zapravo sviđa i vjerojatnije će prema njemu razviti duboke osjećaje, otkriva nova studija sa Sveučilišta Virginia

Druga pak studija pokazala je da će osoba A voljeti osobu B onoliko koliko vjeruje da osoba B voli nju.

'Ako želimo znati koliko Sarah voli Boba, dobar pokazatelj bit će otkriti što Sarah misli o tome koliko Bob voli nju', otkrivaju Erin R. Whitchurch i Timothy D. Wilson sa Sveučilišta Virginia te Daniel T. Gilbert s Harvarda.

No ako Sarah nije sigurna koliko je Bob voli, provest će puno vremena razmišljajući o Bobu pitajući se što on ustvari osjeća i vjerojatno će ga početi smatrati privlačnijim što više razmišlja o njemu.

Znanstvenici su provodili istraživanje na 47 studentica sa Sveučilišta Virginia koje su mislile da su dio studije koja treba utvrditi može li Facebook funkcionirati kao online mjesto za sastanke i upoznavanje. Rečeno im je da su studenti s drugih sveučilišta gledali njihove profile i ocijenili privlačnost svake od njih.

Zatim su ispitanicama pokazali slike četvorice muškaraca. Nekim su ženama rekli da su to muškarci kojima su se jako svidjele, drugima su rekli da su to muškarci koji su ih procijenili prosječnima, a trećoj skupini su rekli da su to muškarci koji su ih procijenili i prosječnima i iznimno privlačnima, ali nisu bili sigurni što je od toga istina.

One koje nisu bile sigurne u muškarčeve osjećaje osjećale su najveću privlačnost, kažu znanstvenici.

Brojne knjige s ljubavnim savjetima kažu da ne treba odmah pokazivati osjećaje potencijalnom partneru. Čini se da to prilikom upoznavanja pali više nego otvoreno pokazivanje emocija i privlačnosti.