TEST

Otkrijte svoj način na koji volite!

04.02.2011 u 12:22

Bionic
Reading

Istraživanja pokazuju da je psihološka sličnost dobar pokazatelj dugoročnog zadovoljstva u vezi. Stoga parovi koji vole na isti način ujedno imaju veće izglede ostati zajedno od onih čiji se stil razlikuje

Psihološka istraživanja provedena u posljednjih trideset i više godina pokazala su da većina ljudi prihvaća jedan od nekoliko različitih načina na koji se voli, piše britanski profesor psihologije Richard Wiseman u svojoj knjizi 59 sekundi u izdanju Mozaik knjige. Odabrani način obično se ne mijenja tijekom života i ima važnu ulogu u određivanju veza. Sljedeći upitnik omogućit će vam da spoznate koliko ste uspješni u tri glavna načina voljenja.

Pročitajte sljedeće izjave te ocijenite svaku ocjenama od jedan do pet. Neke izjave odnose se na točno određenu vrstu veze, a druge na opća uvjerenja. Kad god je moguće, odgovorite na pitanja razmišljajući o trenutačnom partneru ili, ako ste slobodni, prisjetite se posljednjeg partnera. Ako pak nikad niste bili u vezi, odgovorite u skladu s uvjerenjem kako biste razmišljali i ponašali se u opasnoj situaciji. Bitno je samo da iskreno odgovarate.

Ocjena 1=izrazito se ne slažem, 5=izrazito se slažem

1. Partner/ica me privukao/la odmah nakon susreta. 1 2 3 4 5

2. Kad je riječ o vezama, smatram privlačnim određeni tip osobe, a moj/a partner/ica odgovara tom idealu. 1 2 3 4 5

3. Moj/a partner/ica i ja jednostavno imamo osjećaj da smo stvoreni jedno za drugo. 1 2 3 4 5

4. Cijenim ljubavne veze koje su proizašle iz čvrstog prijateljstva. 1 2 3 4 5

5. Ne mogu reći kad sam se točno zaljubio/la; čini mi se da se to dogodilo postupno, tijekom duljeg razdoblja. 1 2 3 4 5

6. Ljubav nije misteriozan doživljaj, nego osobit oblik pažnje i prijateljstva. 1 2 3 4 5

7. Partner/ica ne bi bio/la sretan/na kad bi znao/la neke stvari koje činim. 1 2 3 4 5

8. Sviđa mi se zamisao istodobnog poigravanja s nekoliko partner/ica. 1 2 3 4 5

9. Poprilično se lako oporavljam od neuspješnih veza. 1 2 3 4 5

Rezultat: Ova vrsta upitnika mjeri tri glavna načina voljenja. Zasnovani su na koncepcijama koje je prvi put predstavo slavni grčki filozof Platon, a psiholozi ih nazivaju lako pamtljivim imenima Eros (želja), Storge (privrženost) i Ludus (igranje igre). Da biste izračunali rezultat, zbrojite bodove.

Tvrdnje 1, 2, 3 = Eros
Tvrdnje 4, 5 i 6 = Storge
Tvrdnje 7, 8 i 9 = Ludus

Najveći od sva tri rezultata pokazuje koji je vaš način voljenja.

Psihološka sličnost dobar je pokazatelj dugoročnog zadovoljstva u vezi
Eros
Ti ljubavnici imaju vrlo jasno viđenje tjelesnih i psiholoških osobina koje bi partner trebao imati. Kad pronađu svoj par, često dožive ljubav na prvi pogled i ako se sve dobro razvija, upuštaju se u vatrenu vezu. Takve veze često opstaju nekoliko godina, ali isto tako i posrću, jer se ljubav njihova života s vremenom mijenja i više ne odgovara postavljenim kriterijima. Kad se to dogodi, strastveni Eros ponovno kreće u potragu za novom srodnom dušom. Ekstrovertiran i darežljiv, taj strastveni ljubavnik osjeća se sigurnim u vezi i spreman je emocionalno se zbližiti s drugima. U početnom stadiju često je ludo zaljubljen, a na vrhuncu strastvene ljubavi nevjera mu nije ni na kraj pameti.

Storge
Ti ljubavnici cijene povjerenje više od pohote. Umjesto da zamišljaju savršenog partnera, polako razvijaju mrežu prijatelja u nadi da će se privrženost pretvoriti u pravu vezu i ljubav. Kad se predaju, strastveno su odani, pružaju potporu i obično se upuštaju u samo jednu ili dvije dugotrajne veze u životu. Izrazito su altruistični i vjerni, često odgajani u velikim obiteljima i vole u drugima tražiti potporu.

Ludus
Ti ljubavnici nemaju točno definiranu sliku idealnog partnera, nego uživaju u svemu što im se nudi. Teže promjenama i uzbuđenjima, predana veza im ne odgovara i brzo prelaze iz jedne kratkotrajne veze u drugu. Lutajući su to ljubavnici koji se prepuštaju uzbuđenjima lova. Nisu vjerni ni predani. Neurotičniji i samosvjesniji su od drugih te gotovo da nemaju suosjećanja za tuđe osjećaje. Vole riskirati, a njihov način voljenja često je vođen strahom da ih partner ne napusti, što izbjegavaju nikad ne uspostavljajući preveliku bliskost ni s kime.