Ljubav i seks PODIZAČ RASPOLOŽENJA

Zašto je muška sperma eliksir?

Razumljivo je da muško sjeme sadrži mnoge tvari za koje znanstvenici smatraju da mogu pobuditi žensku seksualnost. Međutim, jeste li znali da te tvari djeluju i kao podizači raspoloženja

Mnogo se piše o koristima seksa, a posebice orgazma, za očuvanje zdravlja. Ali čini se da blagodatima nesputanog uživanja u seksu tu nije kraj. Barem ne za žene. Nedavno istraživanje provedeno na njujorškom State Universityju pokazalo je da žene koje prilikom seksualnih odnosa ne koriste prezervativ, mogu imati neke zanimljive koristi od muškog ejakulata. Sve je počelo kada je Gordon Galup, voditelj ovog istraživanja, otkrio da su žene koje ne koriste kondome, neovisno o tome koriste li neki drugi oblik kontracepcije ili ne, znatno sretnije od žena koje koriste kondome (i od onih koje uopće ne prakticiraju seks).

Nadalje, nakon prekida veze i prestanka redovito seksualnog života, one žene koje nisu koristile prezervative bile su to depresivnije što je razdoblje bez seksa bilo duže, što nije bio slučaj sa ženama koje su koristile prezervative. Ti simptomi nalik ovisničkoj krizi naveli su istraživače da pomisle kako možda neka svojstva muškog sjemena mogu na ženski organizam djelovati poput podizača raspoloženja.

I zaista, sperma ne sadrži samo hranjive tvari potrebne plivačima da prežive i doplivaju do ciljanog jajašca, nego i hormone, poput testosterona, estrogena, folikulostimulirajućeg hormona, prolaktina te nekoliko vrsta prostaglandina. Svi se ti hormoni vrlo lako i brzo apsorbiraju kroz stjenku vagine i ulaze u ženin krvotok, a za mnoge od njih se već ranije znalo da mogu utjecati na raspoloženje.

Od svih sastojaka muškog sjemena, najvjerojatniji podizači raspoloženja su estrogen i prostaglandini. Kod žena u menopauzi, primjerice, terapija sintetskim estrogenom znatno podiže raspoloženje. Kod mlađih je žena pokazano da neke vrste oralnih kontraceptiva koji su na bazi estrogena stabiliziraju i podižu raspoloženje. Nadalje, kod depresivnih ljudi su pronađene značajno smanjene razine prostaglandina i estrogena.

Čini se da spomenuti koktel tvari u muškom sjemenu može pozitivno utjecati i na žensku seksualnost: testosteron može povećati seksualnu pobudljivost žene, a prostaglandin povećava prokrvljenost stijenki vagine, što također dovodi do osjećaja seksualnog uzbuđenja. Možda najzanimljivije otkriće vezano uz ove nalaze je to što ovim putem seks može podići ženama raspoloženje čak i ako one same nisu doživjele orgazam. To možda daje odgovor na pitanje zašto mnoge žene koje orgazme doživljavaju rijetko ili gotovo nikada, ipak ne odustaju od seksa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više