Ljubav i seks POZITIVAN UČINAK

Duge veze ključ su dobrog zdravlja

  • Autor: tportal.hr
  • 4.1.2011 12:35:38
  • 4.1.2011 11:37:08

Duge i stabilne veze, ali ne nužno i brak, ključ su dobrog zdravlja, pokazalo je najnovije istraživanje

Muškarci i žene koji su u vezi duže od pet godina i žive zajedno imaju puno manje šanse da budu depresivni ili ovisni o alkoholu ili drogama. Poznato je da osobe koje su u braku žive zdravije i dulje, ali se nije znalo vrijedi li isto za parove koji su u vezi.

Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Psychiatry obavilo je Sveučilište s Novog Zelanda, a u njemu je sudjelovalo više od tisuću ljudi. Pokazalo se da su duge veze u izravnoj vezi s manjim postotkom mentalnih zdravstvenih problema.

U dobi od 30 godina, 16 posto ljudi koji nisu u vezi pokazivalo je neke od simptoma depresije. No, kod osoba koje su bile u vezi između dvije i četiri godine, taj je postotak bio upola manji, dok je kod onih koji su u vezi bili više od pet godina depresivnih osoba bilo svega devet posto.

Znanstvenica dr. Sheree Gibb koja je vodila ovo istraživanje objasnila je: 'Naši rezultati pokazuju da veze djeluju zaštitnički kad je mentalno zdravlje u pitanju, a taj se zaštitnički učinak povećava kako se produljuje veza. Možda je razlog tome emocionalna podrška ili financijska stabilnost koje se povećavaju s trajanjem veze. Najzanimljivije je da ozakonjenje veze ne čini nikakvu razliku. Bili u braku ili ne, duga veza ima pozitivan učinak na naše mentalno zdravlje.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više