POTVRDILI ZNANSTVENICI

Osjećaj zaljubljenosti može trajati cijeli život

04.01.2011 u 10:41

Bionic
Reading

Iako mnogi znanstvenici tvrde da zaljubljenost prolazi nakon određenog vremena, nova studija došla je do sasvim novog saznanja – osjećaj zaljubljenosti i romantični osjećaji u vezi mogu potrajati cijeli život i odvesti do sretnijeg i zdravijeg života

Kako tvrdi voditeljica ovog istraživanja Bianca P. Acevedo, profesorica na Kalifornijskom sveučilištu, mnogi ljudi miješaju romantične osjećaje sa strašću. Ta dva pojma trebalo bi razgraničiti. Naime, romantična ljubav podrazumijeva intenzitet, obvezu te jaku kemiju između dvije osobe.

Za razliku od romantične ljubavi, strastvena veza, iako podrazumijeva i intenzitet i jaku kemiju, ima komponentnu opsesije. Tako strastvena, odnosno opsesivna veza uključuje osjećaje kao što su nesigurnost, tjeskobu i uznemirenost. Strastvene veze rijetko mogu dugoročno opstati, za razliku od romantičnih.

Istraživanje u kojemu je sudjelovalo čak 17 parova u kratkoj vezi te 10 parova u dugoj vezi dokazalo je da upravo su oni parovi čija veza je uključivala romantične osjećaje znatno sretniji i zadovoljniji u ljubavnom životu. Oni čija veza se sastojala od izrazito strastvenih osjećaja, bili su takvom vezom zadovoljni samo u kratkom periodu.

Kod parova koji su otkrili da su vrlo zadovoljni ljubavnim životom, znanstvenici su uočili da su sretniji te da imaju veću razinu samopoštovanja, voditeljica istraživanja Bianca P. Acevedo tvrdi da je upravo taj osjećaj da 'imate nekoga pokraj sebe' temelj dobre veze.