I LJUBLJENJE IMA SVRHU

Poljupcima muškarci procjenjuju koliko je žena plodna

20.02.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Znanstvenici su konačno došli do zaključka zašto muškarci toliko vole vlažne poljupce. Naime, jači spol traži ipak nešto više od puke strasti. Oni kod žena instinktivno traže povišenu razinu estrogena u njihovoj slini prema kojoj procjenjuju koliko je plodna

Muškarci vole sočne poljupce, u kojima neki, istina, znaju i pretjerati, no sve je to očito s razlogom, a služi produljenju vrste, zaključila je američka antropologinja Helen Fisher sa Sveučilišta Rutgers. Kemijski koktel sline govori nam je li osoba koju ljubimo genetski dobar odabir.

Postoji i druga mogućnost, a ta je da muškarci pokušavaju prenijeti testosterone na ženu kako bi je stimulirali za seks. 'Muškarci se vrlo rano u vezi odlučuju na direktan poljubac u usta kako bi brže došli do samog seksualnog čina', rekla je dr. Fisher.

Zanimljivo je da su i muškarci i žene u tom istraživanju potvrdili da je prvi poljubac zapravo 'poljubac smrti' jer na osnovu njega oba spola odlučuju ima li smisla započinjati tu vezu ili ne.

Istraživanje je uključivalo test osobnosti koje je ocjenjivalo četiri osnovna tipa temperamenta, a svaki temperament je povezan s razinama kemikalija u mozgu. Dr. Fisher je zaključila da nečiji temperament određuje kakvu osobu će izabrati, što pak znači da ljubav ovisi o kemijskim reakcijama u mozgu. 'Ljudi pjevaju zbog ljubavi, plešu zbog ljubavi, žive, ubijaju i umiru zbog ljubavi. Prekrasna je to ovisnost kad je veza dobra, ali i savršeno užasna kad se radi o lošoj vezi', rekla je dr. Fisher za National Geographic.