SEKSUALNA ŽELJA

Pet uzroka koji smanjuju ženski libido

14.11.2013 u 15:58

Bionic
Reading

Nedostaje vam želje za seksom? Libido vam je na niskim razinama? Otkrijte što uzrokuje takvo stanje i promijenite stvari nabolje

Ženski libido mnogima je još uvijek enigma. Možda zato što na njega utječe niz okolnosti – osobnih i vanjskih. Kad se jednom upoznate s načinom na koji funkcionira žena, onda shvatite da ni njezin libido nije baš toliko kompliciran. Ipak, može se reći da je ekstreman – ili funkcionira jako dobro ili ne funkcionira uopće. Kad je o ovome drugome riječ, nastaju problemi. Što to, dakle, najviše utječe na krhki ženski libido i kako ga zaštititi?

Stres
Opće je poznato da stres utječe na mnoge aspekte života, pa tako i na onaj seksualni. Posebno su osjetljive žene koje dugo vremena žive pod utjecajem stresa. Takav način života može znatno oslabjeti njihov libido. Zašto? Stres pojačava lučenje tzv. negativnih hormona koji ubijaju seksualnu želju. Rješenje? Uporno i marljivo raditi na opuštanju – meditacije, vježbe disanja, autogeni treninzi, šetanje… Ne dopustite da problem libida postane ozbiljan.

Samopouzdanje

Samopouzdanje je ključno za mnoge stvari u životu, a presudnu ulogu ima i u seksualnom životu žene. Ona koja se osjeća sigurno i dobro u vlastitoj koži, ima i snažniji libido te bolji seksualni život. Ona koju muče kilogrami i drugi umišljeni ili stvarni problemu ne uživa toliko u blagodatima seks. Rješenje je očito: poraditi na vlastitom samopouzdanju, a koristi će se osjetiti na mnogim životnim područjima.

Nefunkcionalna veza

Za razliku od muškaraca, žene seks vežu uz emocije. Što to točno znači? Ako u vezi postoji problem i ako se žena ne osjeća emotivno sigurno, trpjet će njezin libido. Posljedica? Loš ili čak nepostojeći seksualni život. Rješenje problema je otvoren razgovor između partnera. Ako se veza može popraviti, popravit će se i njezin libido, a samim time i seksualni život oba partnera.

Kontracepcijske pilule

Nekoliko je istraživanja pokazalo da kontracepcijske pilule mogu negativno utjecati na ženski libido. Takav učinak nemaju kod svih žena, ali kod nekih utječu na smanjenje seksualne želje. Libido može biti slab čak i godinama nakon uzimanja pilula. Žene koje uzimaju pilulu mogu same primijetiti kako se pilule očituju na njima. Ako uvide da imaju smanjeni libido, trebaju porazgovarati sa svojim ginekologom i pronaći alternativno rješenje.

Bolest
Žene katkada i ne znaju da su bolesne, a kao simptom zna se pojaviti smanjena želja za seksom. Vrlo često se tako očituje, primjerice, bolest štitnjače. Ako imate smanjen libido, a ne pronalazite se u prethodno navedenim uzrocima, svakako posjetite liječnika i provjerite stanje organizma. Kada se izliječi eventualna bolest, i libido će se vratiti u normalno stanje.