NOĆ U ZATVORU ILI NA KOLODVORU

Što nude najneobičniji europski hoteli

19.11.2010 u 09:30

Bionic
Reading

Zamislite noć provedenu u zatvoru, na željezničkoj stanici ili usred moderne umjetničke instalacije, a uz sve prednosti modernog i urednog hotela. U borbi za goste, sve više hotelijera nastoji osigurati nezaboravan i pristupačan smještaj, realizirajući pritom ideje kojih se nitko nije sjetio

Lonely Planet napravio je izbor najneobičnijih hotela koje bi svakako trebalo posjetiti od sjevera Finske do turske Kapadokije.

Hotel-zatvor, Švicarska

Hotel-zatvor u Švicarskoj

Većina ljudi nastoji izbjeći zatvor, no odsjednete li u Jailhotelu Löwengraben, bit ćete zatvoreni bez obzira na sve. Najnepoželjnija adresa u Luzernu do 1998, stari zatvor iz 19. stoljeća, sada je dobio potpuno drugu namjenu. Stare ćelije uređene su u sobe, a kupaonica je i dalje zajednička. Ipak, u nekadašnjoj prostranoj zatvorskoj biblioteci uređen je ugodan apartman, a tu je i bar pod nazivom Alcatraz.

Blow Up Hall 5050, Poljska
Zamislite hotel u kojemu vi ne birate sobu, već ona vas, a iPhone dobijete umjesto ključa. Hotel Blow Up Hall 5050 u Poznanu umotvorina je elektroničara Rafaela Lozana Hemmera, a odsjedanje u njemu znači i sudjelovanje u autorovom showu. Sve počinje kada sobu rezervirate internetom i birate boje, slike i brojeve. S obzirom na izbor, računalo vam izabere sobu. Cijeli je hotel, osim toga, pun interaktivnih monitora, kamera i ostalih tehnikalija.

Esbelli Evi, Turska

Krajolik u turskoj Kapadokiji pomalo je nalik na dječje crteže ili ilustracije bajki, a hotel Esbelli Evi odlično se uklapa u takvu sredinu. Dio hotela je izgrađen, no većina je građevine 'prirodna'. Neobični usjeci u stijeni predstavljaju vrata, a dojam pojačavaju kameni kamini sa starinskim dimnjacima. Interijer je, međutim, obogaćen turskim tepisima i namještajem iz otomanskog vremena.


Norveški hotel-svjetionik
Stara željeznička postaje, Engleska
Svatko tko misli da duh starog i otmjenog Orient Expressa nikada neće umrijeti, upravu je, barem dok je The Old Railway Station hotela-željeznice na staroj postaji u engleskom Petworthu. Boravak u jednom od četiri prekrasno uređenih starih željezničkih vagona omogućava vam povratak u prošlost u kojoj je lokalna željeznica bila od presudne važnosti za englesku provinciju. Ipak, da bi putovanje prošlo što ugodnije, hotel sa starinskom kombinira suvremenu opremu. Osim vagona, spavati se može i u negdašnjoj stanici, dok je prodavaonica karata sada hotelska recepcija.

Kråkenesfyr, Norway
Na kamenoj litici nedaleko od zapadnih fjordova nalazi se hotel Kråkenesfyr, kao stvoren za promatranje prekrasne norveške obale. Najbolji pogled pruža se iz soba smještenih na zadnjem katu zgrade svjetionika iz kojih se pruža panoramski pogled na ocean. Ostale sobe nalaze se u nekadašnjoj kući svjetioničara. Odlično mjesto za promatranje surovih sjevernih valova dodatno uljepšava ugodno uređen interijer.

Hotel Fox, Danska

Nema mnogo umjetničkih galerija koje posjetiteljima dozvoljavaju izležavanje unutar njihovih remek-djela. No, upravo se to događa u Hotelu Fox u Kopenhagenu. Sobe su, naime, kreacije 21 međunarodno priznatog grafičkog umjetnika koje prikazuju razne motive – od stripovskih do krajnje otkačenih. Za razliku od velikog broja drugih hotela, svaka soba u Hotelu Fox ima svoje ime i identitet – od sobe s imenom Ecstasy do onih posvećenih bebama, boksu ili maloj švicarki Heidi.

Interijer finskog Igloo hotela
Dvorac Kálnoky, Rumunjska
Sigurno nije lako živjeti u sjeni najpoznatijeg vampira na svijetu, no vlasnik imanja Count Kálnoky dobro se nosi s ovim izazovom. Cijela priča ne krije se samo u ideji o uređenju starog dvorca usred mistične Transilvanije, već o povezivanju gostiju s lokalnim stanovnicima. Posjetitelji tako mogu provesti dan s lokalnim pčelarom, pomagati kovaču ili uživati u šetnjama prirodom.

Selo iglua Kakslauttanen, Finska

Hoteli od leda postali su turističke ikone Arktika. No, finski hotel Kakslauttanen & Igloo Village to bi mogao vrlo lako promijeniti. U staklenim igluima, nadahnutima laponskom arhitekturom, možete ležati i kroz staklene zaobljene stjenke promatrati puni spektar zvjezdanog sjevernog neba. Sve to možete činiti u izuzetno ugodnom i vrlo toplom okruženju dok je vani temperatura debelo ispod nule. Gdje drugdje na svijetu možete imati priliku pogledati polarno svjetlo 'auroru borealis' ležeći u toplom krevetu. Ovaj je hotel odličan i za ostale arktičke aktivnosti poput ribolova ispod leda, utrke haskijima ili vožnju snowmobileom.