VLADA DONIJELA ODLUKU

Turisti u Nizozemskoj neće smjeti kupovati travu

18.11.2010 u 12:24

Bionic
Reading

Nizozemska vlada objavila je da želi zabraniti turistima da kupuju kanabis u coffee shopovima, dok će nizozemski državljani u toj privilegiji moći i dalje uživati, ali u skladu s propisanim normama

Nizozemska ima jedan od najliberalnijih zakona o narkoticima, a tamošnji coffee shopovi su popularne turističke atrakcije, pogotovo u Amsterdamu i gradovima koji se nalaze uz granicu Belgije i Njemačke. U Nizozemskoj je dozvoljeno posjedovati do pet grama kanabisa ili hašiša, ali sve iznad toga je kažnjivo.

Međutim, u želji da smanje broj ovisnika i kriminalne aktivnosti vezane uz narkotike, neki su gradovi u blizini belgijske granice pokušali stati na kraj narko turizmu, pa je u gradovima Maastrichtu i Terneuzenu zabranjeno prodavati marihuanu strancima. Za njihovim primjerom sad se odlučila povesti i nizozemska vlada na nivou cijele države. Osim zabrane prodaje trave turistima, vlada je odlučila i smanjiti dozvoljenu količinu koju može legalno u coffee shopu kupiti nizozemski državljanin.

Turistički stručnjaci vjeruju da će se ova zabrana negativno odraziti na turističku industriju, budući da dobar dio turista dolazi u Nizozemsku upravo zbog toga što je uživanje u lakim drogama legalno. Usprkos zabrani u Nizozemskoj se nadaju da će svejedno uspjeti privući veći broj stranih državljana.

Vladin plan da se turistima zabrani kupovanje trave još nije stupio na snagu, a još ne zna se ni kad bi mogao. Samo u Amsterdamu se nalaze 223 coffee shopa, a u tijeku je proces zatvaranja nekih lokala u tzv. crvenoj četvrti, i to u cilju smanjenja kriminalnih aktivnosti na tom području.