ATRAKCIJA U IZRAELU

Grob Harryja Pottera je magnet za turiste

17.11.2010 u 12:48

Bionic
Reading

Grob britanskog vojnika Harryja Pottera postao je turistička atrakcija u izraelskom gradu Ramleu

Harry Potter bio je britanski vojnik koji je poginuo 1939, a otkako je J. K. Rowling napisala sagu o malom čarobnjaku istog imena, grob je postao omiljeno odredište turista. Iako u Ramleu ne vode evidenciju o tome koliko turista posjeti grob britanskog vojnika čije je ime proslavio junak iz knjige, turistički vodiči tvrde da je brojka iz godine u godinu sve veća.

'On nema veze s Harryjem Potterom kojeg znamo iz knjiga i filmova, ali očito je da se to ime dobro podaje', rekao je jedan turistički vodič koji kaže da je na grob doveo već desetke grupa.

Vojnik Harry Potter rođen je u blizini Birminghama, a 1938. postao je član britanske vojske. Krajem te godine stigao je u Palestinu koja je bila pod engleskom upravom, a ubijen je 1939. u napadu oružane bande. Potter je poginuo sa 18 godina iako na njegovom nadgrobnom spomeniku netočno piše da je živio godinu dana duže, a sve zbog toga što je, kad se prijavljivao u vojsku, lagao o svojoj starosti.

U gradu kažu da su se turisti prije pet godina počeli raspitivati za njegov grob, a početkom ove godine to se mjesto našlo i na listi gradskih turističkih atrakcija.