TURISTIČKI ŠOK

Nizozemska ostaje bez 'coffee shopova'?

14.10.2010 u 12:51

Bionic
Reading

Nizozemska bi uskoro mogla ostati bez svojih popularnih 'coffee shopova' koji su jedan od njezinih glavnih turističkih aduta

Nadaleko poznati nizozemski kafići u kojima se legalno prodaje i puši kanabis, tzv. coffee shopovi, uskoro bi mogli postati stvar prošlosti. Unatoč tomu što su coffee shopovi magnet za turiste i simbol nizozemske liberalnosti, nadolazeća nova vlada razmišlja o njihovu ukidanju, odnosnu za početak smanjenju broja takvih ugostiteljskih objekata.

Nove nizozemske vlasti planiraju provesti plan prema kojemu će coffee shopovi postati klubovi u koje će moći ući samo oni koji su članovi. Osim toga, svi 'coffee shopovi' koji se nalaze na udaljenosti manjoj od 350 metara od škola, bit će zatvoreni.

Jedna od restriktivnih mjera je i ta da će ubuduće kanabis u coffee shopovima moći kupovati samo domaći stanovnici. To je iznimno loša vijest za turiste koji su Nizozemsku dobrim dijelom posjećivali upravo zbog takvih usluga.

Vlasnici coffee shopova vladine mjere dočekuju s negodovanjem. Smatraju da će to biti velik udar na cjelokupno nizozemsko gospodarstvo. Ipak, ima i onih koji smatraju da će, unatoč restriktivnim mjerama, posao s kanabisom i dalje cvjetati – s coffee shopovima ili bez njih.