NA RAZINI HRVATSKE

Nin postaje europskom destinacijom izvrsnosti

24.09.2010 u 15:49

Bionic
Reading

Ovogodišnji pobjednik natjecanja za EDEN - europsku destainciju itvrsnostina nivou Hrvatske je grad Nin koji će europskom destinacijom izvrsnosti biti proglašen na svečanosti u Bruxellesu 27.rujna

S ciljem stvaranja europske mreže najljepših mjesta održivog turizma, Europska unija pokrenula je 2005.-te godine projekt EDEN za - izbor europskih destinacija izvrsnosti (european destinations of excellence) u kojem se ravnopravno s članicama Europske unije kao zemlja - kandidat natječe i Hrvatska. Ovogodišnji izbor temelji se na temi 'Turizam uz vode'.

Nacionalni izbor za EDEN na nivou Hrvatske provodi Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Ministarstvom turizma, a zatim izabrano odredište predstavlja Europskoj komisiji za turizam u Bruxellesu.

U najuži izbor i završni krug natjecanja za hrvatskog predstavnika za ovogodišnju EDEN-destinaciju – ušlo je 5 destinacija uz more, rijeke ili jezera; Fužine, Ilok, Karlovac, otok Krapanj i Nin.

Povjerenstvo je kod izbora nacionalnog pobjednika kao najbolju destinaciju izabralo onu koja najviše brige posvećuje održivom razvoju turizma i koja svoj najveće mogućnosti vidi u vodi uz koju se nalazi. Tako je s najviše osvojenih bodova pobjedio povijesni gradić NIN sa svojom izuzetno značajnom povijesnom jezgrom i s prelijepom, sačuvanom prirodom.

Nin se nalazi na malom otoku, okružen pojasom čistog mora, u zagrljaju dugačkih pješčanih plaža od kojih je najzanimljivija ona Kraljičina duga 1,5 kilometar s ljekovitim blatom – peloidom koje liječi mnoge bolesti i budući je centar zdravstvenog turizma.

Tu su endemske vrste bilja i životinja, poznata ninska solana, bogata kulturna baština: krstionica kneza Višeslava, ostaci katedrale Sv. Anselma, crkva Sv. Križa, Sv. Nikola i Sv. Ambroz iz srednjeg vijeka, ostaci potopljenih brodova (Condura Croatica), ostaci bedema oko grada, Muzej ninskih starina i riznica župne crkve. Nin se svojim prostornim planom točno odredio za takozvanu "Butik destinaciju" (nikako masovni turizam), te za obnovu u autohtonom stilu graditeljstva.